TITOVA REZIDENCIJA VRAĆENA STARIM VLASNICIMA: Agencija za restituciju vratila deo srušene Užičke 15 potomcima Acovića

V.C.S. - M.K.

12. 02. 2021. u 16:02

POLOVINU nekada raskošne vile u Užičkoj 15, poznate generacijama kao dom jugoslovenskog predsedničkog para Josipa i Jovanke Broz, Agencija za restituciju vratila je u naturi naslednicima Aleksandra Acovića, koji je kuću i podigao tridesetih godina prošlog veka.

ТИТОВА РЕЗИДЕНЦИЈА ВРАЋЕНА СТАРИМ ВЛАСНИЦИМА: Агенција за реституцију вратила део срушене Ужичке 15 потомцима Ацовића

Užička 15

Mada su formalno postali vlasnici polovine vile, neizvesno je šta će konkretno dobiti. budući da je država, o čemu su "Novosti" nedavno pisale, Titovu i Jovankinu kuću do temelja srušila!

Kako je potvrđeno za "Novosti" u Agenciji za restituciju, idealnu polovinu kuće, plus 50 ari placa, dobili su naslednici Acovića, nekadašnjeg građevinskog inženjera, vlasnika rudnika i preduzeća "Labor". Druga polovina, koja je posle rata za simboličan iznos otkupljena od njegovih sinova Radosava i Miloša, ostala je državi, baš kao i lovačka kuća o čuvena Titova biljarda.

Prema rečima Mome Cvijovića, muzejskog savetnika Muzeja Jugoslavije u penziji, kuća je srušena pre nešto više od dve godine, ali je komšiluk za to saznao tek nedavno. Zdanje je, inače, ozbiljno oštećeno u NATO bombardovanju, 1999. godine, neposredno pošto se iz njega iselio tadašnji jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević u vilu "Mir".

Plac od oko 10.000 kvadrata, na kom se danas nalazi i Muzej Jugoslavije i "Kuća cveća", pripadao je pre Drugog svetskog rata industrijalcu i graditelju Milošu Savčiću. Deo placa Savčić je poklonio kćerki Jelici, koja je sa mužem tu podigla ovu vilu 1934. Posle njene smrti, kuća i plac podeljeni su između Aleksandra i sinova. Šestog aprila 1941. od bombardovanja tu su se sklonili članovi vlade generala Dušana Simovića. Ubrzo se useljava Franc Nojhauzer, civilni komandant Srbije, a zatim i feldmaršal Aleksandar Ler.

Prema Cvijovićevim rečima, posle rata prvi stanar bio je general Peko Dapčević, koji je tvrdio da je on sugerisao Titu da se ovde useli. Prema drugom svedočenju Titovog sinovca Branka Broza, vrhovni komandant se uselio 23. oktobra 1944. i odatle komandovao završnim operacijama za Beograd.

Acoviću je imovina konfiskovana 1946. posle čega se spaja sa placevima 11 i 13 u ogroman kompleks. Posle Titove smrti, Jovanka je iz Užičke 15 iseljena na silu, u julu 1980, posle čega to postaje Memorijalni centar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)