ODLUKA U KRIPTI HRAMA? Vrh SPC priprema Sabor za izbor novog patrijarha, konačnu odluku o mestu zasedanja doneće 10. februara

R. Dr.

05. 02. 2021. u 08:38

IZBORNI Sveti arhijerejski sabor SPC zakazan za 18. februar biće verovatno održan u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru - rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetog sinoda i čuvar trona poglavara SPC.

ОДЛУКА У КРИПТИ ХРАМА? Врх СПЦ припрема Сабор за избор новог патријарха, коначну одлуку о месту заседања донеће 10. фебруара

Kripta u Hramu Svetog Save / Foto N. Skenderija

Konačna reč o ovom pitanju, kako je naveo, biće doneta 10. februara.

U razgovoru za agenciju Tanjug, mitropolit je kazao i da nije isključeno da će se zasedanje na kome će biti izabran novi patrijarh održati na uobičajenom mestu - u Patrijaršiji SPC.

- Epidemiološki uslovi su drugačiji nego inače - pojašnjava mitropolit Hrizostom dileme oko mesta okupljanja vladika. - Verujem da će novi patrijarh biti izabran istog dana, što pada tri meseca posle upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.

Mitropolit kaže i da bi se održavanje Sabora moglo dovesti u pitanje samo u slučaju pogoršane zdravstvene situacije, što bi sprečilo veći broj arhijereja da dođu u Beograd.

Sveti sinod na sednici zakazanoj za 10. februar doneće još jednu odluku važnu za izbor 46. poglavara SPC: odrediće monaha sa autoritetom koji će izvući ime budućeg poglavara među tri koverte sa imenima kandidata. Ova uloga obično se dodeljuje nekom od igumana ili najuglednijih duhovnika iz srpskih manastira, a ima veliki značaj, jer se veruje da se kroz ruku pozvanog monaha iskazuje Sveti duh - Božija volja.

Prema evidenciji predsednika Sinoda SPC, pravo glasa na Saboru imaće 39 arhijereja, dok mogućnost da budu izabrani ima 30 vladika.

ČUO SAM DA VLADIKE LOBIRAJU

- ČUO sam da postoji lobiranje među vladikama, ali to su spekulacije. Ipak, sigurno je da arhijereji razgovaraju o izboru novog patrijarha. I treba da postoji diskusija ko bi trebalo da bude patrijarh - poručuje mitropolit Hrizostom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna