ODLUKA O MERAMA ZA NOVU GODINU U UTORAK: Krizni štab zaseda, premijerka otkrila zašto je odlagan sastanak

Tanjug

26. 12. 2020. u 21:27

PREMIJERKA Ana Brnabić najavila je večeras da će u utorak biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se doneti odluka o merama za Novu godinu.

ОДЛУКА О МЕРАМА ЗА НОВУ ГОДИНУ У УТОРАК: Кризни штаб заседа, премијерка открила зашто је одлаган састанак

Foto: Tanjug

Brnabić je rekla da je komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje.

- Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu. Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra. Samo testiranje dnevno nosi, kada imate 20.000 testova, oko 700-720.000 evra - rekla je Brnabić.

To je ozbiljna borba da se te dve stvari pomire, a morate da brinete i o mentalnom stanju nacije, kazala je ona.

Medicinski deo Kriznog štaba nije bio za popuštanje mera ovog vikenda, ali je pronađen dobar kompromis. Broj novozaraženih pada, a privreda radi, rekla je ona.

Foto Tanjug

- Zašto odlažemo mere koje će se donositi za Novu godinu? Pa zato što se trudimo da sve mere donosimo pravovremeno. Tanka je linija između toga kako vi štitite zdravlje građana i koliko dajete privredi da radi. Morate da nađete najbolji mogući balans, da privreda nastavi a da zdravstvo ne bude toliko preopterećeno, da ne možemo da primamo ljude u bolnice. To je izuzetno teško - kaže premijerka.

- Ako donesete suviše restriktivnu odluku prerano, to će dati dobre zdravstvene rezultate, ali ubićete privredu i trebaće vam pet, šest ili sedam godina da se oporavi - rekla je Brnabić i istakla da se vodi račun i o pitanju javnog duga i budžetskog deficita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

NOVI MIG-41: Leti do 5.500 km/h naoružan raketama kindžal i cirkon - obavlja borbene zadatke u stratosferi