SAČUVATI BLAGO SRBIJE: Kulturno i umetničko nasleđe važno za identitet naroda

D.S.

18. 12. 2020. u 12:37

MATERIJALNO i nematerijalno blago našeg naroda, bez obzira gde se nalazilo, mora biti zaštićeno kako bi i naredne generacije mogle da se upoznaju sa svojim korenima. U toj riznici nalazi se i kulturno-istorijsko i umetničko nasleđe u Srbiji, ali i van granica naše zemlje.

САЧУВАТИ БЛАГО СРБИЈЕ: Културно и уметничко наслеђе важно за идентитет народа

Foto: V.N.

To je, između ostalog, bila poruka i naučnog skupa "Zaštita kulturnog nasleđa i očuvanje nacionalnog identiteta", koji je održan u Domu omladine Beograd. Pokrovitelj događaja je bilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a sve u organizaciji Centra za istraživanje religije i politike i Doma omladine Beograda.

Na skupu je predstavljeno kulturno-istorijsko i umetničko nasleđe Srba u regionu, ali i u Srbiji, s posebnim osvrtom na tehničko-tehnološku zaštitu materijalnog i nematerijalnog kulturnog blaga našeg naroda. Učestvovali su stručnjaci iz različitih naučnih oblasti koji se direktno i indirektno bave problemom zaštite kulturnog nasleđa, sa posebnim akcentom na značaj svesti o nacionalnom identitetu i njegovom očuvanju za buduće generacije.

Učesnici su bili prof. dr Velimir Matanović (međunarodni kulturni centar u Krakovu) koji je govorio na temu istraživanja vizantijsko-srpskog uticaja u Poljskoj, pri čemu je akcenat stavljen na freske manastira u Suprašlu. Protosinđel teolog Danilo Gavranović, upravnik Arhiva eparhije zvorničko-tuzlanske, svoje izlaganje bazirao je na projektu zaštite duhovnog i kulturno-istorijskog nasleđa eparhije zvorničko-tuzlanske. Protojerej mr Zoran Ostojić, sveštenik eparhije budimske, predstavio je umetničko nasleđe te eparhije koje svedoči viševekovno prisustvo srpskog naroda u Mađarskoj.

Ilija Životić, stručnjak za bezbednost i predsednik IPO Srbija, prisutnima je ukazao na problem bezbednosti kulturnog blaga Srba u regionu, dok je Milica Marić Stojanović, iz Narodnog muzeja u Beogradu, govorila o instrumentalnim metodama kao sredstvu za bolje razumevanje i valorizaciju kulturnih dobara. Dr Jana Aleksić, iz Instituta za književnost i umetnost, prisutne je upoznala sa radom i značajem kulturnog radnika Milana Kašanina, a Filip Trajković, iz beogradskog Pedagoškog muzeja, govorio je o značaju dela "Istorija slovenskih naroda" arhimandrita Jovana Rajića, kao mozaiku iz kulturnog blaga Srba i njegovom uticaju na kasnije istoričare u određivanju srpskog nacionalnog identiteta.

Mr Bojana Pavlović, iz Pedagoškog muzeja u Beogradu, govorila je o recentnim metodama zaštite dokumentarnog filma kao likovnog istorijskog izvora od kulturnog, nacionalnog i istorijsko-društvenog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)