RUSKA VAKCINA ŠTITI OD KORONE DVE GODINE! Srpski lekar otkriva koje su moguće reakcije na ovo cepivo, kao i kome je zabranjeno

Novosti online

14. 12. 2020. u 10:58

DEKAN Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Vladimir Jakovljević je ukazao da u sedmici iza nas postoji stagnacija u broju obolelih od korone, ali da zabrinjava to što je mnogo pacijenata na respiratorima i kiseoničkoj terapiji.

РУСКА ВАКЦИНА ШТИТИ ОД КОРОНЕ ДВЕ ГОДИНЕ! Српски лекар открива које су могуће реакције на ово цепиво, као и коме је забрањено

Foto: AP

- Smatram da uvek treba gledati procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Mislim da tu imamo blagi pad sa 40 prema 33 odsto na kraju sedmice što je ohrabrujući podatak. Verujem da je to i poslednica mera koje su bile na snazi. Međutim zabrinjava značajan broj pacijenata na respiratorima, i masa onih koji su na kiseoničkoj terapiji – rekao je Jakovljević.

Govoreći o situaciji u Kragujevcu, on je rekao da je na bolničkom lečenju oko 300 kovid pacijenata i oko 40 na intenzivnoj nezi.

- Lekari i medicinske sestre u Kragujevcu su izloženi velikom naporu – naglasio je Jakovljević.

Govoreći o ruskoj vakcini Sputnjik V, podsetio je da je njegov kolega dr Sergej Boljević, specijalista patofiziologije i pulmologije, šef katedre patologije čoveka na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi, primio i drugu dozu vakcine posle tri sedmice.

Kako je kazao, Boljević se odlično oseća.

- Prednost ruske vakcine u odnosu na ostale je u tome što na najbolji mogući način stimuliše stvaranje imuniteta. Postoji samo rizik od blage temperature i blage malaksalosti – naveo je Jakovljević i dodao da se cepivo ne može primenjivati samo kod pacijenata koji imaju autoimune bolesti.

Primaju se dve doze i 21 dan posle druge doze se proverava nivo antitela. Ukoliko nivo antitela bude adekvatan, imunitet traje dve godine. Ukoliko se ne pojavi značajan nivo antitela postoji mogućnost primanja i treće doze.

Direktor Instituta za ortopediju Banjica prof dr. Zoran Baščarević ističe da je zdravstveni sistem izložen užasnom pritisku, ali da još uvek odoleva – ima mesta, a snabdevenost svim što je potrebno za lečenje korone je odlična.

- Banjica je pre 12 dana za samo 24 sata ušla u kovid režim rada i tog dana smo za šest sati napunili intenzivnu negu. Prošli put nam je bilo potrebno nedelju dana. U ovom trenutku bolnica ne može da zadrži slobodna mesta duže od jednog sata – navodi Jakovljević i dodaje da je u bolnici trenutno 150 pacijenata, od kojih 111 na kiseoniku.

Kako kaže, danas je 12 dan od prelaska u kovid otpuštamo prve pacijente.

On je istakao da bi najavljene mere sigurno olakšale borbu protiv epidemije.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!