PREDSEDNIK OTKRIO: Država pronalazi način da Aniku Manić pošalje na lečenje u Budimpeštu

Tanjug

28. 11. 2020. u 12:39

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić istakao je da država pokušava da pomogne svakom obolelom detetu koliko može, te da nastoji da pomogne i maloj Aniki Manić, kako bi otišla na lečenje u Budimpeštu.

ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО: Држава проналази начин да Анику Манић пошаље на лечење у Будимпешту

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Ministar inostranih poslova Nikola Selaković razgovarao je sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom, i verujem da ćemo rešiti pitanje Anikinog odlaska u bolnicu u Mađarsku, da će nam pomoći. Mi ćemo obezbediti prevoz, državnim avinom, da malu Aniku pre 15.decembra prebacimo u Budimpeštu - kazao je Vučić.

On je rekao da moralne pridike po pitanju lečenja dece drže oni koji su šest puta manje pomagali u lečenju dece obolele od retkih bolesti.

Vučić je, na konstataciju da je lečenje dece SMS porukama jedan od argumenata opozicije protiv njega, iako je to praksa i u svetu, pogotovu kada su u pitanju terapije neregistrovanim lekovima, podvukao da se gotovo u svim zapadnim zemljama takvi bolesnici leče SMS porukama.

- Ponosan sam na činjenicu što smo u poslednjim godinama preduzeli mnogo toga, posebnmo za decu obolele od spinalne mišićne atrofije. Od juna 2018, kada sam primio majke obolele dece uveli smo lek "Spinraza". Reč je o skupim terapijama. U prvoj godini državu bolesnik košta 540.000 evra, a u svakoj godini do kraja života po 270.000 evra. Danas lečimo 37 dece na takav način državnim novcem i tim lekovima. Ti koji kritikuju nisu davali nikakve lekove - istakao je.

Ukazao je da postoje i druge bolesti i komplikovanije izražene bolesti.

- Gledamo da se bavimo svakim detetom pomognemo koliko je to moguće. Videli ste da jedna Danska ne može sa lakoćom da pomogne, jer lek nije registrovan. Gledamo i kako da pomognemo devojčici Aniki Manić - ukazao je.

Kazao je da tu vrstu licemerja koji iskazuju oni koji su šest puta manje pomahali u lečenju dece ne razume, kao ni moralne pridike današnjim vlastima koje gledaju da se izbore za svako dete.

- U mnogim zapadnim zemljama neće da pogledaju bolesnike ako ne platite, krevet za koronu naplaćuju po 20.000 evra na dan. Kod nas je sve besplatno, a takav zdravstveni sistem država mora da izdrži - zaključio je on.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)