ISPRAĆAJ SRPSKOG PATRIJARHA IRINEJA: Kovčeg položen na postament od cveća! Vernici plaču nad telom preminulog patrijarha (FOTO/VIDEO)

B.S./E.B.M.

21. 11. 2020. u 07:57 >> 14:50

PATRIJARH srpski, gospodin Irinej, preminuo je juče u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" nakon teške borbe sa virusom korona. Njegovo stanje je bilo veoma teško od četvrtka ujutru, kada je pojačana hronična srčana slabost, a napori srpskih i ruskih lekara nažalost nisu dali rezultat.

ИСПРАЋАЈ СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Ковчег положен на постамент од цвећа! Верници плачу над телом преминулог патријарха (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

14.48 - Svakog trenutka pristižu građani da se oproste od Irineja

Foto: J.M.

Foto: J.M.

Tekst potpisa

13.00 - Mali pomen u toku

U toku je mali pomen, a u nastavku će sveštenici i nad odrom čitati Sveto Jevanđelje sve do zaupokojene liturgije.

12.18 - Kovčeg na postamentu od cveća

U Hramu je na postament od cveća položen kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja. Zbog poštovanja epidemioloških mera, malo ljudi je unutar svetinje, a uskoro će početi služenje malog pomena.

 

12.13 - Maske se dele na ulazu u Hram

Vernici strpljivo čekaju u redu da uđu i oproste se od patrijarha. Ispred je veliki video bim. Maske se dele na ulazu.

 
 

12.00 - Prizori ispred Hrama Svetog Save gde se nalazi kovčeg sa Irinejem

 

11.51 - Vernici čekaju ispred Hrama da se oproste sa patrijarhom Irinejem

Foto: E.B.M.

11.48. - Telo petrijatha doneto u Hram

Telo patrijarha Irineja preneto je u Hram Svetog Save gde ga je dočekao vladika Stefan. Pred Hramom su i vernici, kao i pripadnici garde, Vojske Srbije i policije.

 

11.46 - Ispred Hrama Svetog Save vernici dočekuju posmrtne ostatke patrijarha Irineja

Foto: D.B.M.

11.15 - Kovčeg sa telom Irineja iznet ispred Saborne crkve. Povorka kreće ka Hramu Svetog Save.

Foto. B.S.

Foto: B.S.

11.09 - Kovčeg je zatvoren i gardisti drže počasnu stražu

 

Foto: B.S.

11.02 - Vernici u velikom broju i dalje se opraštaju od Irineja

10.55 - Vladika Hrizostom služi molitvu

Vladika Hrizostom sa sveštenstvom služi zaupokojenu molitvu počivšem patrijarhu Irineju.

10.32 - Među vernicima i deca

Vernici su sa sobom poveli i decu kako bi se oprostila od patrijarha Irineja. 

09.25 - Vernici poštuju mere

Vernici poštuju preporuke i ne prave gužvu, a najveći broj posle odavanja pošte izlazi iz hrama.

09.15 Vernici celivaju patrijarhov kovčeg 

Sve je više Beograđana koji dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu srpskom Irineju.

Foto: V.Danilov

Telo je pokriveno providnom pločom od pleksiglasa koja se povremeno dezinfikuje zbog bezbednosti vernika.

 

08.56 Liturgiju služi Hrizostom

 

08:30 Telo patrijarha uneto u Sabornu crkvu

Patrijarhov kovčeg gardisti Vojske Srbije uneli su u Sabornu crkvu i telo patrijarha biće izloženo tokom svete arhijerejske liturgije koju služi episkop dabrobosanski Hrizostom.

Preduzete su sve epodemiološke mere, o čemu možete čitati u POSEBNOJ VESTI.

08:27  Špalir Garde ispred Patrijaršije

Kovčeg s telom patrijarha Irineja stigao je ispred zgrade Patrijaršije SPC oko 8 i 20 u koloni vojnih vozila.

 

Zemni ostaci su uneti u kapelu Patrijaršije gde će se održati malo opelo, a zatim će biti izloženo u Sabornoj crkvi. Između Patrijaršije i Saborne crkve je postavljen špalir gardista koji odaju poslednju počast počivšem patrijarhu Irineju

Telo preminulog patrijarha Irineja trebalo bi, nakon liturgije, da bude preneto u Hram Svetog Save na Vračaru. Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11.30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome Hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

Detaljan plan i satnica ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11.30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, rekao je sveštenik Dragan Šovljanski za RTS.


"Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save nad telom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštenici će čitati Sveta Jevanđelja nad odrom", rekao je Šovljanski. Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.
Šovljanski je napomenuo da u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. "Narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje", napomenuo je sveštenik. Pozvao je sve vernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i ne prave gužve. Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela. Očekuje se da će litugiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsesedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!