DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavo je da će, kao što je i navedeno u izmenjenom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je danas stupio na snagu, vakcinacija protiv virusa korona za određene kategorije biti obavezna i da će oni koji je budu odbijali biti sankcionisani.

Komentari (18)

milos

10.12.2020. 16:55

@Aha - @Aha, niko ne moze da te natera da se vakcinises protiv svoje volje ako imas vise od 18 godina. Ali mogu da ti zabrane prisustvo na primer u bioskopima, na koncertima, utakmicama, starackim domovima, deci mogu da ti zabrane vrtice, mozes da ostanes bez nekih drzavnih povoljnosti. Isto kao sto ne mogu da te nateraju da se vakcinises, ne mozes ni ti neke institucije da nateras da ti dozvole koriscenje. Vidis kako je s lakocom zabranjeno pusenje po trznim centrima, jer smetas ljudima koji ne puse. Isto tako nevakcinisan neces moci da se setas tim istim trznim centrima jer ces mozda biti potencijalna opasnost po druge. Imas svako pravo, sve dok ne ugrozavas prava drugih ljudi. E sad, mocices sam da izaberes kako ces da zivis, i gde.

tacka

13.11.2020. 19:14

ruska vakcina naprimer stiti dve godine, jel to znaci da ce drzavni sluzbenici svake dve godine primati vakcinu? Naravno sad ostaje pitanje koliko ta americka deluje... Drugo ako je vakcina placena iz budzeta Srbije, ona nije besplatna za one koji pune buzet? Znaci ko placa zdravstveno osiguranje taj je platio vakcinu? Moze biti besplatna samo ako je donirana od strane pojedinaca ili udruzenja ili firme koja je van drzavnog budzeta.

Ognjen

13.11.2020. 19:18

Надам се да је закон предвидео и да ће неко да брине о тим људима који се стављају у карантин. Ако већ не смеју да излазе, да им неко донесе храну, кућну хемију, онима на селу да нахране стоку итд. Ено читам да ће Мађари увести руску вакцину. Ми ћемо иако су нам Руси браћа купити америчку, како је најавио председник Вучић. Зар не би требало грађанима понудити избор па увести подједнак број и једних и других. Иако према доступним извештајима "Спутњик 5" има ефикасност од 95% док Фајзерова има ефикасност од 90%. РФЗО би требало да спроведе анкету и пита народ коју вакцину би желели да приме.

Branko

13.11.2020. 19:51

I treba. Pa danas je obaveno osiguranje automobila. Valjda su zdravlje i zivoti mnogo bitniji. Alternativa je da vakcinacija ne bude obavezna ali da bez potvrde o vakcinaciji nikome ne bude dozvoljen ulaz u bilo koju bolnicu ni u dom zdravlja na terotoriji Republike Srbije. Ne moze drzava da finansira necije rizicno ponasanje.

Dačo

13.11.2020. 20:01

Pre Hrista ili Krista i posle njega neki ljudi su preživeli i kugu i ko zna kakve sve bolesti,šta hoću da kažem da nekim ljudima jednostavno ne trebaju neke vakcine ili deci,to treba ispitati kome treba

Milance

16.11.2020. 02:47

Ко је њима дао овлашћење да на силу убризгавају отрове у слободног човека!!!

Nenad

20.12.2020. 03:40

Gospodine sekretaru, nemate Ustavni osnov da bilo koga kaznite ukoliko odbije da primi vakcinu. Bez saglasnosti fizičkog lica - nema ništa. To sasvim jasno piše u delu stava koji se odnosi na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta čoveka...

Zora

30.03.2021. 12:22

Vakcina MORA da bude obavezna za sve na drzavnim jaslama. Pored toga zabrana ulaska na mesta veceg okupljanja nevakcinisani. Zatim nema besplatnog skolovanja na fakultetima nevakcinisanim, korisnici studentskih domova i sl moraju da se vakcinisu. Kolicina vakcina jednog proizvodjaca zavisi od dostupnosti. Nabavljaju koje mogu da dobiju. Sve su delotvorne. VAKCINISITE SE i nemojte vise da filozofirate i maltretirate ljude koji su svesni da jedino tako mozemo da pobedimo pandemiju.