OD SUTRA SMO U LJUBIČASTOJ ZONI: Profesor koji je osmislio matematički model izneo novo upozorenje

Novosti online

28. 10. 2020. u 20:31

DANAS smo u vrhu crveno-ljubičaste zone. Od sutra smo u ljubičastoj, a to je 101 do 250 zaraženih na 100.000 stanovnika. Kako stvari stoji, velikom brzinom idemo uzbrdo… kaže profesor Petar Kočović koji pomoću jedinstvenog matematičkog modela u svetu za praćenje pandemije koronavirusa predviđa kada će se završavati talasi epidemije u našoj zemlji.

ОД СУТРА СМО У ЉУБИЧАСТОЈ ЗОНИ: Професор који је осмислио математички модел изнео ново упозорење

Foto: Printskrin Happy TV

Ovo je rekao profesor Petar Kočović koji pomoću jedinstvenog matematičkog modela u svetu za praćenje pandemije koronavirusa predviđa kada će se završavati talasi epidemije u našoj zemlji.

To znači da ćemo se, prema prognozama profesora Kočovića, sutra naći u najgoroj zoni kada je u pitanju broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou.

Kako je ranije objasnio profesor, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000), kao i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

Profesor Kočović navodi da su ostale države, a naročito Nemačka, pokazale da samo posebnim merama epidemija korona virusa može da se reguliše.

Inače, njegov tim sastavljen je od matematičara i programera koji prate na dnevnom nivou stanje u 216 država.

Reč je o jedinstvenom matematičkom modelu u svetu za praćenje pandemije koronavirusa. Kako profesor Kočović objašnjava, on ima 5 modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva najpoznatija.

– Za Gausovu krivu su potrebni samo podaci o zaraženim pacijentima na dnevnom nivou. Koristim podatke koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Batut”. Ova tehnologija prilično pouzdano računa – upotrebiću pojam predviđa, kraj ciklusa, kao i vrhove… I ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje – ispričao je ranije.

Podsetimo, danas je u našoj zemlji oboren rekord po broju zaraženih koronavirusom. Ukupno je u prethodna 24 sata potvrđeno 1.328 novih slučajeva, testirano je 9.690, a preminulo je 5 osoba.

Na respiratoru je 39 pacijenata, hospitalizovano 210.

Izraženo u procentima, u odnosu na broj testiranih zaraženo je 13.70 odsto.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!