SMRT DECE U SNU I DALJE TAJNA: Obdukcija treba da pruži odgovor zašto je devojčici u zemunskom vrtiću srce stalo iznenada

B. B.

16. 10. 2020. u 21:20

SINDROM iznenadne smrti je, najverovatnije, uzrok smrti jednogodišnje devojčice u beogradskom vrtiću "Ivin voz". Beba nije imala nikakvih zdravstvenih problema, preminula je u snu, a posle obdukcije znaće se zbog čega je dečje srce stalo.

СМРТ ДЕЦЕ У СНУ И ДАЉЕ ТАЈНА: Обдукција треба да пружи одговор зашто је девојчици у земунском вртићу срце стало изненада

Foto: Š.M.

Prema rečima dr Dejana Joneva, pedijatra u DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici, sindrom može biti uzrok smrti kod dece u bilo kom uzrastu, ali se najčešće dešava kod beba do godinu dana i to u zimskom periodu. Iako su deca prethodno bila zdrava, iz nepoznatih razloga dolazi do zastoja rada srca u snu. Mališani zaspi i ne probude se.

- Nažalost, ne postoji način da se tragičan ishod preventivno spreči. Dete zaspi sasvim normalno i ne probudi se - kaže dr Jonev. - Roditelji mogu da prate dete od rođenja. Ukoliko se na tim prvim analizama pokaže da dete ima izvesne probleme sa disanjem, srcem ili cirkulacijom, onda pedijatar može da naloži intenzivnije praćenje. Treba obratiti pažnju kako dete diše, kakav je srčani ritam, kako se ponaša u snu i kada uzima hranu. Ako primete promene, treba reagovati na prve znake. Bebe ne bi trebalo da spavaju na stomaku posle obroka, već okrenute na stranu.

Prema statistici, na 100.000 živorođene dece od sindroma iznenadne smrti premine u proseku 38,7 mališana.

Pedijatri preporučuju da bebe spavaju na leđima što je češće moguće, da se doje dok su budne, da se ne koristi prekrivač i cucla, da temperatura u prostoriji bude između 18 i 22 stepena. Starija deca ne bi trebalo da ležu odmah posle obroka, treba da se pedijatru prijavi teže buđenje i slični simptomi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024