MINISTAR VULIN: Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije su ponos Vojske Srbije (FOTO)

Novosti online

15. 10. 2020. u 15:15

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije ponos su Vojske Srbije, a njihova obučenost i motivisanost za primer su svim pripadnicima vojske, ali i svim građanima Srbije, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska obuke pripadnika te brigade u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu.

МИНИСТАР ВУЛИН: Припадници 72. бригаде за специјалне операције су понос Војске Србије (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

- Oni su opremljeni najmodernijim sredstvima. Oni su obučeni, ali iznad svega oni vole svoju zemlju i svoj poziv. Naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića od 18. decembra 2019. godine, oni su postali brigada. Zapravo, oni su se samo vratili tamo gde im je uvek bilo mesto, u viši rang, među najboljima, zato što i jesu najbolji - rekao je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane

Srbija će nastaviti da ulaže u razvoj 72. brigade za specijalne operacije jer način na koji ona to vraća državi Srbiji vredi svakog ulaganja u nju, naglašava ministar odbrane i dodaje da je sa pripadnicima te brigade naša zemlja sigurna i mirna.

Foto: Ministarstvo odbraneTokom današnjeg obilaska, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije prikazali su elemente fizičke obuke poput savlađivanja poligona i pešadijskih prepreka, kik boksa, realnog aikidoa, kao i segmente alpinističke, vatrene i taktičke obuke. Takođe, prikazan je deo naoružanja i vojne oprema koju pripadnici te brigade koriste za izvršavanje svojih zadataka.

Foto: Ministarstvo odbrane

Jedan od pripadnika bataljona za specijalne operacije Sokolovi, objašnjava da je u streljani za situaciona gađanja danas prikazano nekoliko segmenta vatrene obuke.


- Mogli ste da vidite kako pripadnici tima koriste naoružanje prilikom uništenja terorista u urbanoj sredini, pri upadu u prostorije. Cilj je bio da se jednovremeno upadne u prostoriju, eliminišu teroristi, a taoci ostanu nepovređeni. U drugom segmentu mogli ste da vidite kako pripadnici bataljona koriste zaklone koji se nalaze na bojištu, kako menjaju stavove i kako jedan drugog podržavaju u izvršenju vatrenih zadataka. Takođe, jedan od segmenata obuke bila je i situacija prilikom napada na štićenu ličnost.

Foto: Ministarstvo odbranePrema rečima jednog od pripadnika bataljona za specijalne operacije Grifoni, taktička obuka i taktičko uvežbavanje u tom bataljonu realizuju se svakodnevno.

Foto: Ministarstvo odbrane- Današnji segment taktičke obuke konkretno se odnosio na borbu protiv terorista u ruralnoj sredini. Ova obuka neophodna je i bitna radi obuke novoprimljenih pripadnika, uvežbavanja starijih pripadnika i usaglašavanja svih pripadnika tima kao jedinstvene celine u radu.

Foto: Ministarstvo odbrane

Na kraju obilaska, u znak sećanja na ukazano poverenje, podršku i pomoć tokom proteklih godina, komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan, uručio je ministru Vulinu obeležja svih sastava te brigade i album sa fotografijama sa događaja brigade kojim je prisustvovao ministar odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu