BUKVAR PEVANJA IZ VIKA: Nova Varoš, uz pomoć etnomuzikologa, otrže od zaborava starinsku pesmu

Dragoljub Gagričić

11. 10. 2020. u 10:20

DOK mnogi smatraju da je starinsko pevanje iz vika zastarelo i prevaziđeno, u Novoj Varoši nastoje da od zaborava otrgnu pesmu predaka u dva glasa i obezbede podmladak, pa su izdali bukvar pevanja, koji uz teoriju donosi i tonske snimke i video i notne zapise i omogućava učenje "kod kuće".

БУКВАР ПЕВАЊА ИЗ ВИКА: Нова Варош, уз помоћ етномузиколога, отрже од заборава старинску песму

Foto D. Gagričić

Pred zaljubljenicima u tradicionalno narodno pevanje, kako pevača, tako i početnika, sad su "na dlanu" stihovi pesama: "Ode Mile, odnese ga voda", "Što livada nema lada", "Lepa Pava pod koviljem spava", "Nema brata dok ne rodi majka", "Sećaš li se, ružo rana", "Sejo Jelo, ne varaj momaka", "Idem putem, vijem se k'o jela", "Zeleni se zelen bor", "Moj dragane, moj nevene", "Jovo ružu kroz sviralu zove", kao i drugih, najbolje sačuvanih u zapadnoj Srbiji, a pogotovu u Starom Vlahu. U izdanju novovaroškog Društva za negovanje tradicionalnog pevanja iz vika objavljena je knjiga "Pevanje iz vika: metodski praktikum" Dimitrije O. Golemović i Sanje Radinović, etnomuzikologa i profesora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Pevanje iz vika je u nacionalnom registru nematerijalnog kulturnog nasleđa. Uz sakupljanje pesama za zbirku i organizovanje sabora, u gradu pod Zlatarom su, uz podršku etnomuzikologa i Ministarstva kulture, organizovali školu pevanja, u kojoj su pevači koji odavno "žare i pale" na smotrama narodnog stvaralaštva, iskustva prenosili mladim pevačima i početnicima iz ove sredine, kao i Novog Sada, Gornjeg Milanovca i drugih mesta.

Foto D. Gagričić

- Tako je i napisana ova knjiga - svojevrsni metodski praktikum, u kojoj su prvi put kod nas, pevanju iz vika prilazi sistematično, iz aspekta njegovih najvažnijih osobina, sa željom da se tako proces njegovog učenja približi svakome ko je za ovo pevanje zaineteresovan i voljan da u njegovo savlađivanje uloži odgovarajući trud - ističu Golemović i Radinovićeva.

JASNO DEFINISANE ULOGE

TERENSKA istraživanja u užičkom kraju, severozapadnoj i jugozapadnoj Srbiji i valjevskoj Kolubari pokazuju jasno definisane uloge dva pevača. Tako prvi glas "počinje", "vodi", "predvaja", "usjeca", "ide napred", prvi govori, dok drugi glas "prati", "prihvaća", "dočekuje" "vuče", "ide za njim"", "vozi na pravo", odnosno "povraća", dogoni", dovršava pesmu"...

Ovaj neobični bukvar u prvom delu govori o najvažnijim osobinama pevanja iz vika, dok se u drugom delu bavi problemima izvođenja, počev od onih vezanih za vokalnu tehniku, kao što je disanje, ali i za samo pevanje, s akcentom na specifičnosti melodijskog i sazvučnog oblikovanja.

- Knjigu prati kompakt-disk sa audio-snimcima pesama iz vika u kojima je svaka pesma predstavljrena tri puta: kroz pevanje vodećeg glasa, potom pratećeg (što je ostvareno uz pomoć dvokanalnog tonskog snimanja), a onda i njihovim zajedničkim izvođenjem - podsećaju autori knjige. - Knjiga ima i prilog sa notnim zapisima i namenjena je širokom krugu korisnika - osim mladim zaljubljenicima u tradicionalno narodno pevanje, ona bi mogla da bude korisna i učenicima nižih i srednjih muzičkih škola, kao i studentima muzike.

U odnosu na druge vidove, pevanje iz vika ili, kako se čuje "na glas", karakteriše razvijenija melodijska linija i pojava dugih tonova, onih koji se "ispevavaju". Zato se i čuje izraz "pevanje na zateg" (zateže se, peva na duže).

Pesme iz vika izvode dva pevača, pa ih narod u zapadnoj Srbiji imenuje kao pevanje udvoje.

Gde se sastanu dvoje, onda viknu: kad se peče rakija, kad se žanje žito, kad se komiša kukuruz. Pevači, naravno, moraju da budu vični usklađivanju glasova, posebno kad je u pitanju uzimanje vazduha, što mora da bude naizmenično, jer pesma ne sme da se prekine do svog kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)