FRANCUZI "KROTE" KORONU UZ TESTOVE NAŠEG MILOVANA: Nekadašnji stručnjak "Torlaka", u Parizu, proizvodi najpouzdaniju serološku "proveru"

Dragana Matović

04. 10. 2020. u 14:00

KADA je početkom marta francuska vlada u saradnji sa Ministarstvom odbrane raspisala konkurs za razvoj testova za kovid 19, od 800 pristiglih projekata samo je jedan izabran.

ФРАНЦУЗИ КРОТЕ КОРОНУ УЗ ТЕСТОВЕ НАШЕГ МИЛОВАНА: Некадашњи стручњак Торлака, у Паризу, производи најпоузданију серолошку проверу

Foto privatna arhiva

Stroge kriterijume ispunila je firma NG Biotech, a malo je poznato da je vlasnik ovog preduzeća Srbin - Milovan Stankov (70), biolog koga je životni put odveo u Francusku.

- Država Francuska nas je podržala sa milion evra kako bismo ubrzali proizvodnju. To nas je motivisalo da izgradimo i modernu fabriku koja se sada prostire na 2.500 kvadrata. Brzo smo radili i sve smo završili za sedam nedelja - otkriva Stankov. - Vlada Francuske je u junu naručila 1,5 miliona testova. Proizvodimo oko četiri miliona mesečno i distribuiramo ih u više od 40 država. Patentirali smo dosad najpouzdaniji serološki test na kovid. Inače, cena seroloških testova u Francuskoj je od 10 do 15 evra.

UMEŠALA SE LjUDSKA RUKA

STANKOV je uveren da se u nastanak kovida 19 umešala ljudska ruka. On se slaže sa nobelovcem Lukom Montanijeom da virus sadrži sekvence HIV-a, a tu teoriju nedavno je dokumentovao i profesor Đuzepe Trito.

Foto privatna arhiva

- Vakcina je samo spas za farmaceutske kompanije i njihove investitore, a mi smo žrtve. Ne bi trebalo da se plašimo prirode i da strahujemo od bakterija i virusa. Oni su na ovoj planeti duže od 1,5 milijardi godina. Napravili smo atomsku bombu, genetski modifikovanu hranu, utičemo na klimatske promene, menjamo bakterije i viruse, nosioce informacije života i evolucije, bez odgovornosti o trajnim posledicama. Manipulisanje prirodom i njenim zakonima kreira ljudsku i ekološku patnju. Zato bi trebalo da strahujemo od tih nezrelih akcija - zaključuje Stankov.

Stankov ističe da je posebno otvoren za saradnju sa Srbijom.

- Spremni smo da podržimo svaku lokalnu studiju isporukom do 1.000 uzoraka besplatnih testova. Želimo da sarađujemo sa našim državnim i naučnim institucijama i da učestvujemo u Vladinim programima za suzbijanje pandemije.

Prisustvo kovida 19 dijagnostikuje se iz kapi krvi iz prsta, a Stankov kaže da im je u razvoju testa pomoglo to što su iskustveno, tehnički i industrijski bili spremniji od drugih.

- Prvi na svetu, pre mnogo godina, lansirali smo test za utvrđivanje trudnoće iz kapi krvi, a 2017. za brazilsko tržište radili smo test na prisustvo zika virusa. Taj test je u osnovi isti kao za kovid 19. Razlikuju se samo po rekombinantnim proteinima. Kada smo u februaru odlučili da razvijamo kovid 19 test, nedostajali su nam samo sintetizovani rekombinantni proteini virusa. Pozvali smo kolege iz Kine, koji su već identifikovali strukturu virusa i sintetički rekonstruisali sekvence proteina koje smo mi kasnije razvili na specifičan način i proizveli testove za detekciju specifičnih imunoglobulina tipa M i G, kao odgovor na kontakt sa virusom kovid 19. Test je registrovan početkom aprila.

Foto privatna arhiva

Stankova uspeh nije promenio. Svoje korene ne zaobaravlja. Svake godine, do ove, dolazio je u Srbiju. Rođen u Subotici, biologiju je završio na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, a čim je diplomirao upisao je magistarske studije i zaposlio se u Institutu za serume i vakcine "Torlak".

- Mladi biolozi su u to vreme sanjali da dobiju radno mesto u "Torlaku" - seća se Stankov. - Bila je to izvanredna sredina za naučno usavršavanje. "Torlak" je uživao veliki ugled u svetu. Do 1981. objavio je više od 60 naučnih radova, sam ili sa kolegama i to mu je otvorilo vrata najvećih svetskih instituta.

- Posle Titove smrti shvatio sam da je budućnost Jugoslavije neizvesna i odlučio da sledim svoj put, put naučnika - kaže Stankov.

- Odluka da odem, došla je nekako spontano. Bio je to veliki izazov za mene, ali sa specijalizacijom i iskustvom iz "Torlaka" sva vrata su mi bila otvorena. U Barselonu sam otišao 1981, a već početkom sledeće godine dobio sam posao u Nacionalnoj laboratoriji za alergiju i imunologiju LETI, sličnoj "Torlaku". Nekoliko godina kasnije Milovan Stankov se uputio u Irsku da razvija proizvodnju imunodijagnostičkih preparata. Zatim se ukazala i prilika da postane direktor u jednoj francuskoj kompaniji... Sve ostalo je istorija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu