TRAŽE HITAN IZBOR DEKANA: Protest profesora Filološkog fakulteta UB, predali zahteve

Lj. B.

29. 09. 2020. u 20:26

TRAŽIMO da se poništi rešenje prosvetne inspekcije kojim se nalaže Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu da poništi raspisani konkurs za izbor dekana.

ТРАЖЕ ХИТАН ИЗБОР ДЕКАНА: Протест професора Филолошког факултета УБ, предали захтеве

Profesori i građani na platou pored fakulteta / Foto Ž. Knežević

Zahtevamo da ministar smeni prof. dr Ljiljanu Marković sa mesta specijalne savetnice, jer je ona sramota za celu akademsku zajednicu, a od Ministarstva tražimo da smeni prof. dr Mihajla Rabrenovića sa Univerziteta Megatrend sa mesta v. d. člana Saveta Filološkog fakulteta.

Ove zahteve predali su u utorak u Ministarstvu prosvete profesori Filološkog fakulteta UB koji protestuju zbog toga što je izbor dekana prekinut rešenjem Prosvetne inspekcije, što smatraju ugrožavanjem autonomije univerziteta. Okupili su se u utorak na platou između Filološkog i Filozofskog fakulteta, a zatim zajedno prošetali do ministarstva.

Zaposleni traže od v. d. dekanke Filološkog fakulteta prof. Anđelke Mitrović da hitno zakaže sednicu Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu novog dekana.

Na protestu je prof. dr Leon Kojen pročitao otvoreno pismo rektorki, Senatu i Savetu UB.

- Akademska, pa i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija, brojne slučajeve plagijata - navedeno je u pismu.

Prof. dr Iva Draškić poručila je da se u autonomiju univerziteta ne dira.

Protest su podržali i glumci Svetlana Bojković, Katarina Žutić i Milan Caci Mihailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda