DETALJI OBDUKCIJE PREMINULE PORODILJE: Nisam lekar, ali sam očekivao da će ustanoviti uzrok smrti

Novosti online

25. 09. 2020. u 10:38

OBDUKCIONI nalaz Zavoda za sudsku medicinu koji je trebao da odgovori šta je uzrok smrti Nišlijke Dragane Savić (34), preminule 24. avgusta ubrzo nakon što se porodila nije sadržao zaključak jer se on navodi samo na zahtev suda ili tužilaštva.

ДЕТАЉИ ОБДУКЦИЈЕ ПРЕМИНУЛЕ ПОРОДИЉЕ:  Нисам лекар, али сам очекивао да ће установити узрок смрти

Foto: J. Ćosin

Nakon što je Bojan Lukić, direktor Klinike za ginekologiju na kojoj je porodilja preminula, kazao da nema jasnog objašnjenja o uzroku smrti jer u nalazu fali zaključak, obratili smo se Zavodu za sudsku medicinu da utvrdimo da li je njihov dokument zaista manjkav.

- Obdukcioni zapisnik koji je urađen na zahtev klinike sadrži sve elemente koje treba, kada se radi za potrebe zdravstvenih institucija. Sačinjen je na latinskom jeziku, i obuhvata patohistološki, laboratorijski i patoanatomski izveštaj. Zaključak na srpskom jeziku u formi izveštaja navodima samo kada ga dostavljao sudu ili tužilaštvu. Ako se ide dalje, biće i daljih objašnjenja - kazao je za Telegraf Goran Ilić, direktor Zavoda za sudsku medicinu.

Nalaz na koji se čekalo mesec dana, juče je sa niške Klinike za ginekologiju preuzeo njen suprug Boris, kojeg je mnogo pogodilo to što iz njega nije saznao ništa.

- U nalazu piše samo šta su radili tokom obdukcije, stanje organa i to da joj je srce stalo. Nisam medicinski obrazovan, ali sam očekivao da će Zavod za sudsku medicinu ustanoviti šta je uzrok smrti. Doktor Bojan Lukić, od koga sam dobio nalaz kazao mi je da joj nije bilo spasa.... Rekao je da joj je krv tekla kao iz lavine, ali mi nije objasnio otkud toliko krvarenje odjedared. Svi ovi nalazi, pa i obdukcija pokazuju daje bila zdrava, i ja neću odustati dok ne saznam da li je neko pogrešio tokom Draganinog porođaja - kaže ožalošćeni suprug.

Kako saznajemo, sve ukazuje da je Dragana žrtva tzv. HELLP sindroma koji pogađa tri od hiljadu porodilja i čiji uzrok za sada nije poznat. Kako se navodi u medicinskoj literaturi, naziv sindroma je skraćenica od engleskih naziva za raspadanje eritrocita, povišene vrednosti enzima jetre i smanjen broj trombocita a karakteriše ga nekontrolisano krvarenje. Uzrok sindroma nije poznat, radi se o mikrovaskularnom poremećaju na nivou kapilara uz upletenost krvnih pločica.

Prema navodima stručnjaka, bolest može da bude teška, ali smrtni ishod je veoma redak jer postoji terapija u vidu kortikoseteroida a primenjuje se i transfuzija krvi.

Baš iz tog razloga Draganin otac Bora Zlatković smatra da je njegovoj kćeri moglo da se pomogne.

- Od sedam sati pa do 22.30 nam je nekoliko puta telefonirala pa znam da niko nije bio kraj nje. Sve vreme se žalila da krvari, nije mi jasno zašto neko ništa nije preduzeo tokom više od tri sata... Trebali su da zovu vaskularne hirurge, da je šalju za Beograd... šta god. Kada su primetili da je iskrvarila, bilo je prekasno - priča Bora.

Na potezu je Komisija za proveru stručnog rada koja će utvrditi da li je bilo propusta lekara u zbrinjavanju porodilje.

(telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SPAS U TURSKOJ I UN: Zelenski se uzda u Erdogana - Ukrajina traži garanciju