PEDIJATRI VEĆ IMAJU 30 ODSTO VIŠE PREGLEDA: Od početka školske godine povećava se broj najmlađih kojima je potrebna lekarska pomoć

I. K.

19. 09. 2020. u 20:00

ZA samo tri nedelje od početka školske godine, broj pregleda u ordinacijama pedijatara uvećao se za 30 odsto.

ПЕДИЈАТРИ ВЕЋ ИМАЈУ 30 ОДСТО ВИШЕ ПРЕГЛЕДА: Од почетка школске године повећава се број најмлађих којима је потребна лекарска помоћ

Foto: Depositphotos

Roditelji dovode decu kod lekara zbog kijanja, kašljanja, bola u grlu... Ima i stomačnih viroza, a vrlo su česte i tegobe zbog alergija. S obzirom na to da je epidemija kovida, lekari koji rade sa najmlađima kažu da su posebno obazrivi sa pacijentima koji imaju temperaturu.

Porast broja pregleda u pedijatrijskim ambulantama uobičajen je za ovo doba godine, ali je ova sezona specifična zbog cirkulacije virusa korona, pa je veći oprez prisutan i kod roditelja, i kod pedijatara.

- Uglavnom nam deca dolaze zbog respiratornih tegoba - kaže dr Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica. - Najčešće je reč o respiratornim tegobama gornjih disajnih puteva, upali grla, a mnogo je i dece koja imaju sve ove simptome zbog alergije.

Sumnja na kovid 19 kod školaraca u ovom beogradskom domu zdravlja na Čukarici još nije zabeležena, ali su i za to spremni.

- Kada dete ima povišenu telesnu temperaturu, obavezno mu radimo analizu krvne slike - kaže dr Jonev. - Osim tog pokazatelja, uzimamo i detaljnu anamnezu da bismo saznali da li je poznato da li su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen kovidom, gde su se kretali, sa kim su provodili vreme i slične informacije.

Porast broja pregleda školaraca i dece iz vrtića registrovao je i Dom zdravlja na beogradskoj Paliluli.

- Kod nas je nešto više bilo dece koja su dolazila zbog stomačnih problema - kaže dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Palilula. - Alergija na ambroziju takođe stvara velike probleme, tako da propisujemo simptomsku terapiju.

Doktorka Jovanović kaže da se svoj febrilnoj deci radi laboratorija, a pri odlučivanju da li bi trebalo da se testiraju na virus korona, osim nalaza krvne slike, uzimaju se u obzir i drugi parametri:

- Ako je dete bilo u kontaktu sa zaraženim, a ima simptome, radi se PCR test i upućuje se po potrebi na kućno ili bolničko lečenje - objašnjava dr Jovanović. - Ukoliko nema simptome, a bilo je u kontaktu sa inficiranom osobom, onda se šalje u kućnu izolaciju od 14 dana. Inače, pravilo je da bolesno dete, bez obzira od čega akutno boluje, ne ide u vrtić ili školu. To je jedina i najbolja prevencija u trenutnoj situaciji.

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje kovid - bolnice u KBC "Dr Dragiša Mišović", kaže da se kod njih na lečenju početkom ove nedelje bilo samo troje školaraca:

- Kod jednog je potvrđen kovid 19, dok za drugo dvoje čekamo rezultate. Reč je o pacijentima koji zahtevaju bolničko lečenje, jer osim kovida imaju druge, hronične bolesti.

U ovoj dečjoj bolnici jedan deo osoblja sada koristi godišnje odmore da bi opet bili u punom sastavu kada zahladni i počne novi nalet kovida.

- Sa padom spoljne temperature i produženim sedenjem u zatvorenom, imaćemo sigurno veći broj respiratornih infekcija, pa samim tim i kovida - kaže dr Ostojić. - Veći priliv pacijenata očekujemo tek krajem oktobra, početkom novembra.

PROTOKOLI

NIJE se ni očekivalo da će virus korona zaobići vrtiće i škole, pa je kovid 19, iako je školska godina praktično tek počela, već registrovan u nekoliko vrtića i škola, a početkom nedelje je prijavljen i prvi slučaj prenošenja infekcije u jednoj novobeogradskoj školi. Epidemiolozi kažu da je očekivano da će takvih slučajeva biti sve češće, i apeluju da se maksimalno poštuju mere zaštite. Škole i vrtići su dobili protokole kako da se ponašaju u slučaju pojave infekcije među decom, a na roditelje se apeluje da obezbede da deca poštuju mere zaštite i van škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)