SRĐA JANKOVIĆ UPOZORAVA: Moramo rigoroznije da sprovodimo mere - situacija može da se pogorša!

Novosti onlajn

13. 09. 2020. u 11:38

IMUNOLOG Srđa Janković rekao je za RTS da situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili.

СРЂА ЈАНКОВИЋ УПОЗОРАВА: Морамо ригорозније да спроводимо мере - ситуација може да се погорша!

Foto: Printscreen/RTS

Krizni štab stoji na stnanovištu da je samoizolacija neophodna jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas - istakao je dr Janković.

Beograd, Kragujevac, Zaječar i Preševo su gradovi u kojima je poslednjih dana povećan procenat novozaraženih korona virusom. Trećina zaraženih je u glavnom gradu.

Đaci i roditelji polako usvajaju preporuke i pravila. Ali, šta je sa građanima koji se vraćaju sa letovanja - procenjuje se da je u Crnoj Gori, koja trenutno ima najnepovoljniju situaciju u Evropi, oko 75.000 građana Srbije.

Govoreći o samoizolaciji, kaže da preporuka stoji u trajanju maksimalno mogućeg perioda inkubacije svima koji dolaze sa područja gde je visoka aktivnost kovida, ona nema snagu zakonske obaveze, ali nije manje važna u zaštiti zdravlja i života.

- Ne potoji logistički aparat koji to može da kontroliše, ali Krizni štab stoji na stananovištu da je samoizolacija neophodna, jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas - rekao je Janković.

Situacija se poboljšala donekle u odnosu na ono što smo imali u toku najvećeg dela leta, ali postoji potencijal da ponovo počne da raste broj zaraženih.

- Nije ravnomerna raspodela broja obolelih po gradovima, ako ne nosimo maske, ne poštujemo distancu, ne održavamo higijenu - itekako postoje uslovi da imamo pogoršanje - kaže dr Janković.

Foto: M. Anđela

- Mislim da treba još rigoroznije da sprovodimo mere sada, jer možemo najviše time da doprinesemo - istakao je Janković.

Velikom delu građana je to prešlo u naviku. Neki kao da ignorišu korona virus, nikada svi neće deliti jedno mišnjenje, smatra Janković.

Normalno je da razlike u gledištima postoje, ali kada je u pitanju opšte dobro, Janković ističe da treba da postoji konsenzus - maske, distanca, higijena mogu da spreče smrtonosnu zarazu.

Prema njegovim rečima, ako što veći broj nas bude to sprovodio ne treba da se plašimo novih scenarija pogoršanja.

U Austriji je dramatično porastao broj zaraženih. Mnogo je naših građana u toj zemlji, posebno u Beču.

- U ovom trenutku je to Austrija, ali suština je da uvek i svuda treba voditi računa, svuda virus može da rasplamsa epidemiju ako se za to steknu uslovi. Talasi se javljaju mestimično, negde vrh talsa, negde udolina - objasnio je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024