JAPANSKI VRT U SRED BANATA: Robert Oster iz Kikinde ima čudan hobi

Rada Šegrt

13. 09. 2020. u 12:00

KIKINĐANIN Robert Oster vlasnik je jedinog privatnog japanskog vrta u Vojvodini, a verovatno i u Srbiji.

ЈАПАНСКИ ВРТ У СРЕД БАНАТА: Роберт Остер из Кикинде има чудан хоби

Foto R. Šegrt

Napravio ga je u svom dvorištu, a za formiranje ove unikatne bašte posebne estetike trebalo mu je 13 godina. Na oko 300 metara kvadratnih ima tri jezera, raznobojne japanske ribe karaše, više ukrasnih kamenih figura, svetiljki, česmi, bonsai i drveća. Na sredini dominira velika kapija tori, koja u Japanu ispred svakog šinto hrama označava prelazak iz zemaljskog u duhovni svet.

- Kad smo se doselili u ovu kuću, zatekao sam ekonomsko dvorište koje me nije previše zanimalo. Po internetu sam tražio ideje kako da ga preuredim. Brzo sam se zaljubio u japanske vrtove i čvrsto odlučio da baš takav napravim za sebe i suprugu. Od tada sam sa raznih strana počeo da donosim kamenje. Pronalazio sam ih pored magistralnih puteva, ali sam ih donosio i sa Sitonije i Skijatosa, sa Tresibabe i Kopaonika - navodi Oster.

Foto R. Šegrt

ROBERTOV vrt je 2011. godine u izboru za "najlepšu baštu Srbije", u konkurenciji 68 drugih, zauzeo drugo mesto. Od tada je znatno dopunjen i obogaćen. Samo za šišanje i oblikovanje ima 32 biljke. Sve figure, česme, jezera, pa čak i velikog zmaja, vlasnik je sam izradio....

- Vrt se nikada ne završava, uređenju nema kraja. Najlepše je u junu, kada sve olista i procveta, tada je i najviše posla. Ima mnogo čupanja korova, treba šišati, orezivati. Mnogo je posla da bi vrt bio uredan - objašnjava ovaj samouki, ali uspešni botaničar.

BONSAI I NIVAKI

- BONSAI je samo ono drvo koje je malo, oblikovano i obavezno u posudi. Ako je isto takvo drvce ili biljka u zemlji, bez posude, ono je nivaki. Ono se isto formira i izgleda kao bonsai - podučava nas Robert Oster.

Za svoju japansku oazu iz dva dela, komplimente dobija sa svih strana, čak je i jedan Japanac rekao da je mali vrt izvanredan. Ima i zvanične potvrde da je u tipično banatsko podneblje uspešno "posadio" i neguje raskošnu istočnjačku baštu.

- Ovo za Japance ne bi bio autentičan vrt. Kod njih su mnogo skromniji. Mi koji u Evropi ili Americi imamo japanske vrtove, pravimo ih sadržajnije, bogatije. Različitog smo mentaliteta - iskren je Oster.

Foto R. Šegrt

JAPANCI kažu da je za baštu, da bi bila lepa, potrebno da malo ostari. Ocenili su da je koncept ovog Kikinđanina dobar.

- Najveći kompliment mi je dao Hiromi Hoši koji u Italiji predaje hortikulturu. Za kompoziciju moje male bašte rekao je da je odlično urađena. Kontaktiram sa Englezima, Holanđanima, Amerikancima, Špancima. Razmenjujemo iskustva, fotografije, svi hvale moju baštu - prenosi Robert Oster. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)