DIRLJIV SUSRET NOVINARKE "NOVOSTI" SA BORCIMA SA KOŠARA: Jelenina sveća gori za sve neupaljene

Dragana Matović

05. 09. 2020. u 11:15

HEROJI sa Košara okupili su se juče u Ministarstvu odbrane Srbije, kako bi našoj koleginici Jeleni Ćosin zahvalili za njenu podvižničku misiju - da poseti krvavu karaulu i odatle donese reportažu.

ДИРЉИВ СУСРЕТ НОВИНАРКЕ НОВОСТИ СА БОРЦИМА СА КОШАРА: Јеленина свећа гори за све неупаљене

Foto: Ž. Knežević

Svesni opasnosti kojima je izložila svoj život, njih dvadesetak izrazili su prema novinarki "Večernjih novosti" najdublje poštovanje i ponovo poželeli da čuju priču kako izgleda večna straža njihovih ratnih drugova s kojima su delili sudbinu do samog kraja.

Foto Ž.Knežević

U potpunoj tišini, gotovo mukloj, ovi ljudi sa dubokim ožiljcima činilo se, kao da i sami, sa Jelenom i njenim prijateljem Nikolom Nešićem, ponovo putovali na Košare. Da se spuštaju niz strminu na kojoj su vrebale nagazne mine. Da zastaju pored jarbola, pored ruševina nekada najlepše karaule naše države. Prevrću košulje poginulih...

- Reportaža nas je potresla - kaže nam pukovnik Duško Šljivančanin, koji je u to vreme bio ratni komandant 53. graničnog bataljona. - Iako slike i ožiljke svi nosimo u sebi, kao da smo se tamo i sami ponovo vratili. Velika je rana naša, a najveća majki i sestara naših drugova koje nisu, možda nikada neće, stići do tamo i svojim najdražima da upale sveću. To je uradila Jelena. Upalila je sveću za sve neupaljene.

Foto J.Ćosin

Naša novinarka na Košarama


Više od sata potrajao je ovaj susret.


- Ovo je susret heroja koji su branili otadžbinu i hrabre novinarke, koja je odlaskom na Košare potvrdila da je i sama heroj - rekao je pukovnik Šljivančanin. - Danas smo zajedno, jer su od nas to tražili naši saborci, kao i rodbina poginulih. I njihovu zahvalnost joj prenosimo. Sve njih interesuje kako danas izgleda karaula na kojoj se pre 21 godinu vodila jedna od najkrvavijih bitki između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova u kojoj je poginulo 108 srpskih vojnika, heroja koje Srbija ne sme nikada da zaboravi.


Milovan Arsenijević je u ime svojih saboraca Jeleni Ćosin uručio "uramljene Košare", naziv karaule štampan po origninalnom izgledu, u vreme kada se ginulo za otadžbinu. Darovali su joj i majicu, sa obeležjem Košara. Knjigu "Heroji otadžbine" poklonio joj je pukovnik Šljivančanin. U posveti je napisao: "U znak zahvalnosti što je svojom posetom svetoj zemlji, na junačkim planinama koju i dalje čuvaju sene naših stradalih heroja čije će srce zauvek kucati za Srbiju, pokazala vrednost i neprocenjivost slobode, dostojanstva i obraza." A Jelena je njima darovala kamen koji je donela sa Košara.

Foto Ž.Knežević

Deo zida karaule

REPORTAŽA ODJEKNULA I JEKNULA


PRIČA koju je Jelena Ćosin sa Košara donela "Novostima", odjeknula je, ali i jeknula. Našoj koleginici javljali su se brojni čitaoci, ponajviše rodbina stradalih, ali i njihovi saborci. Malo ko je uspeo da zadrži suze dok su razgovarali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri