SVE "BOSNE" SU OTIŠLE NA DNO! Brod nama zanimljivog imena prva zvanična žrtva Drugog svetskog rata

B. SUBAŠIĆ

26. 08. 2020. u 15:00

PRVA žrtva Drugog svetskog rata na moru bio je brod "Bosna", britanski teretnjak, nama zanimljivog imena, na putu za Južnu Ameriku! Torpedovala ju je nemačka podmornica U-47 u Atlantiku. Bilo je to prvo potapanje po pravilima pomorskog "fer-pleja", odnosno međunarodnog ratnog prava na moru, od momenta kada je Engleska objavila rat Nemačkoj, 3. septembra 1939.

СВЕ БОСНЕ СУ ОТИШЛЕ НА ДНО! Брод нама занимљивог имена прва званична жртва Другог светског рата

Foto Pomorski forum

Bila je to, inače, druga "Bosna" koja je završila na dnu mora. Prvi brod ovog imena potopila je 1915. takođe nemačka podmornica. Čak pet velikih brodova pod imenom "Bosna" porinuto je od 1878. do 1928. i svi su imali tragičnu sudbinu da stradaju u ratnim sukobima i pomorskim nesrećama!

Prvi je bio teretni brod koji je u avgustu 1878. godine porinuo Abendrot iz Roštoka, iz tadašnje Konfederacije Severne Nemačke. Brod je 1889. prodat Argentini a 1907. je doživeo brodolom kod Čilea.

Drugu "Bosnu" je 1898. kao putničko-teretni brod u saobraćaj pustila italijanska kompanije "Ansaldo". Potopila ju je 1915. nemačka podmornica u vodama kraj Libije.

Treća "Bosna" bio je putničko-teretni brod napravljen u Britaniji za kompaniju "Hamburg-Amerika lajn". Stradao je u požaru 1924. godine.

Četvrtu putničko-teretnu "Bosnu" je 1899. porinuo austrijski "Lojd" iz Trsta, tada u Austrougarskoj. Brod je 1922. pripao Jugoslaviji, Italijani su ga zarobili 1941. a 1944. je potopljen tokom bombardovanja Zadra.

Kapetan Prijen / Foto Pomorski forum

 

Poslednju "Bosnu" je porinuo 6. februara 1928. Tompson, u Nort Sendu u Engleskoj, a 5. septembra 1939. potopila ju je nemačka podmornica U-47.

Istorijski najpoznatija "Bosna" torpedovana je 5. septembra 1939, četiri dana od napada na Poljsku, odnosno dva dana od zvanične objave rata Engleske Nemačkoj. Treći rajh tada je proglasio totalni rat na morima, što je značilo da se svaki saveznički brod smatra legitimnim ciljem, bez obzira na to da li je reč o civilnom ili vojnom plovilu.

Udarna pesnica nemačke Krigsmarine (ratne mornarice) bile su podmornice koje su krstarile u formacijama zvanim "vučji čopori" loveći žrtve. Prva među trgovačkim žrtvama bio je britanski kargo brod "Bosna", kompanije "Kanard", nosivosti 2.409 tona.

- Za to vreme bio je to veoma veliki brod koji je imao i kabinu za putnike, emigrante iz Bosne i Hercegovine, odakle i potiče njegovo ime - kaže Milan Stevanović, ekspert iz brodske agencije "Prvo parobrodsko društvo". - Jedna od brodarskih tradicija je da linijska plovila, bez obzira na zemlju porekla, često dobijaju imena po kraju iz koga najčešće prevoze robu ili putnike. Stariji brodovi sa imenom "Bosna" poreklom iz Nemačke i Austrougarske, ukazuju na drugu tradiciju, da davanjem imena broda po nekoj oblasti obznanjujete svoje pravo na nju i na kopnu.

"Bosna" je plovila ka Južnoj Americi kada ju je uočila podmornica, ali je nije odmah potopila. Tada su još na snazi bila i poštovala se pravila viteškog ratovanja. U-47 je izašla na površinu, ispalila hitac upozorenja i pozvala posadu da napusti brod. Kada su sa "Bosne" očajno javili da imaju problema sa spuštanjem čamaca za spasavanje, nemački kapetan Ginter Prijen je primio nesrećne mornare na palubu podmornice dok čamci nisu konačno spušteni.

Čim su se odmakli U-47 je torpedima potopila grdosiju i radio-vezom pozvala pomoć za njenu posadu. Pokupio ih je jedan norveški teretnjak. Kapetan Prijen je postupio isto i sledećeg dana, kada je potopio britanski brod "Rio Karlo". Trećeg dana je potopio "Gartavon", čija je posada pokušala da se bori pucajući iz jedinog palubnog topa i manevrisala da udari brodom u podmornicu. Prijen nije hteo da im se sveti. Potopio je brod tek kada su mornari najzad sišli u čamce.

Razarač Vulverin ("Vukodlak") kojem je došao glave U-47 / Foto Pomorski forum

Do februara 1941. podmornica U-47 je na morsko dno poslala 30 savezničkih brodova ukupne nosivosti 162.769 tona, a oštetio je brodove nosivosti 62.751 tona. Samo jedan od njih pripadao je britanskoj ratnoj mornarici, svi ostali su bili "mobilisani" teretnjaci. Vrlo brzo ratno pravo je zaboravljeno, posade više nisu imale šansu da se spasu.

Saveznici su za godinu dana od početka rata naučili da se bore protiv nemačkih podmornica i "vučji čopori" su počeli da trpe gubitke. Poslednju poruku kapetan Prijen poslao je uoči napada na britanski razarač "Vulverin" ("Vukodlak"), posle čega mu se gubi svaki trag. Vojni istoričari se do danas spore da li je podmornica sa 45 članova posade pogođena britanskim dubinskim minama ili je stradala od sopstvenog krstarećeg torpeda.

NACISTIČKI IZGOVOR

BRITANSKA "Atenija", putnički brod na liniji Glazgov - Montreal, kog je podmornica U-30 potopila u Atlantiku 3.septembra 1939. bio je žrtva pre objave rata Londona Berlinu. Od 1.418 putnika i članova posade, poginulo je njih 117. Nemci su tvrdili da je "Atenija" naletela na britansku minu, čak i da su Englezi namerno potopili brod kako bi Amerikance naterali da brže uđu u rat. Tek na suđenju u Nirnbergu potvrđeno je da su nacisti torpedovali "Ateniju", pravdajući se da zbog cikcak plovidbe nisu mogli da razaznaju da li je u pitanju ratni ili civilni brod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave