POSLE MORA U KARANTIN?! Važno za sve građane Srbije - nova pravila zavisiće od OVOGA

B. RADIVOJEVIĆ

19. 08. 2020. u 12:42

MASKE će se nositi do daljeg, čak i ako se broj novoinficiranih bude smanjivao i ispod 108, koliko ih je bilo juče, jer epidemiološki rizik od širenja zaraze - raste.

ПОСЛЕ МОРА У КАРАНТИН?! Важно за све грађане Србије - нова правила зависиће од ОВОГА

Foto: Milena Anđela

Zbog početka školske godine, a još više zbog povratka turista sa letovanja u zemljama koje su u tzv. crvenoj zoni po broju inficiranih na 100.000 stanovnika, povećava se opasnost da se epidemija, opet, razbukti. Jedna od sledećih mera moglo bi da bude i uvođenje karantina za one koji se iz Crne Gore, Hrvatske ili BiH vraćaju u zemlju.

Ove poruke koje je juče uputilo više članova Kriznog štaba trebalo bi da razbiju iluzije onih koji ne poznaju tok epidemija, i samo čekaju da neko "odsvira kraj" i da se sve vrati u normalu.

Činjenica je da se broj obolelih od kovida 19 koji se leče u bolnicama smanjio na 1.507, pa je iz kovid-sistema izašao i KBC "Zvezdara", koji danas počinje da prima nekovid pacijente. Isto tako, i broj zvanično registrovanih novih slučajeva infekcije je u opadanju, ali to je "epidemiološka kriva", koja vrlo brzo može da promeni smer. A svakako nije ni najrealniji pokazatelj obima epidemije, jer je nemoguće otkriti sve inficirane. Jer, svetska statistika pandemije pokazuje da i do 80 odsto zaraženih može da "prođe" bez ikakvih simptoma, pa nemaju ni poriv da se testiraju.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da podatak o 100 novozaraženih virusom korona u ponedeljak "nije potpuno realan". Vikendom se, inače, testira manje ljudi, a sada imamo i situaciju da se PCR testovi masovnije rade zbog odlaska u inostranstvo, nego zbog sumnje na kovid.

Z. Jovanović

- Virus je još prisutan, u Evropi se povećava aktivnost virusa i to može da se desi i u Srbiji - kaže Kon. - Kad je reč o ublažavanju nekih mera kao što su duži rad kafića i otvaranje pozorišta, njih iz ekonomskih razloga treba razmotriti, ali epidemiološki nije dovoljno bezbedno. Rizik se svakako povećava i otvaranjem granica sa Crnom Gorom. Svako ko priča drugačije, ne zna šta priča. Mere u odnosu na BiH i Crnu Goru su i te kako pod uticajem politike.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apeluje na sve građane da se pridržavaju mera. Jer, to što sad imamo manje obolelih, pa i manje preminulih - u poslednja 24 sata četvoro, kao i manje teško obolelih na respiratorima - 64, ne sme da zavara.

ČETIRI TONE KISEONIKA DNEVNO

POSLEDNjI kovid pacijent otpušten je iz KBC "Zvezdara" u petak, srednje teški i teški pacijenti prebačeni su u druge bolnice, a u toku je dezinfekcija ovog KBC - rekao je direktor Petar Svorcan, i najavio da će prvo primati hitne i onkološke pacijente, a ostali će dobiti nove termine. - U drugom krugu bio je mnogo veći broj pacijenata za kratko vreme, bio je veliki udar, nategnut sistem. Dnevno smo koristili preko četiri tone kiseonika, a to je inače dovoljno za nekoliko meseci.

- Posle KBC "Zvezdara" iz kovid-sistema izaći će i Ortopedska bolnica Banjica, koja će biti u mogućnosti da za četiri do pet dana primi prve ortopedske pacijente. Ako nastavi da pada broj zaraženih pacijenata, sledeće izlaze Medicina rada i bolnica u Mladenovcu - kaže Lončar posle sastanka sa direktorima kovid-bolnica.

Smanjuje se i broj pacijenata u kovid-ambulantama, pa ih je u Beogradu sada 1.500 - 1.600 dnevno.

- Oko 15 do 20 odsto od tog broja pregleda se na Klinici za infektivne i tropske bolesti KSC - kaže direktor te zdravstvene ustanove dr Goran Stevanović. - To su i dalje pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Javljaju se i pacijenti posle pokušaja samolečenja i zato apelujem na sve da se, kada imaju simptome, jave lekaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!