TAČAN DATUM KRAJA DRUGOG TALASA KORONE: Matematički model profesora Kočovića o završetku epidemije u Srbiji

Novosti online

10. 08. 2020. u 09:05

SA BUDNOM pažnjom javnost prati svakodnevne podatke o broju novozaraženih ljudi od korona virusa, onih na bolničkom lečenju, pacijenata na respiratorima, a sve u nadi da će se brojke što pre smanjiti, a naš svakodnevni život normalizovati.

ТАЧАН ДАТУМ КРАЈА ДРУГОГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Математички модел професора Кочовића о завршетку епидемије у Србији

Foto: Z. Knežević

U isto vreme pomno se prati svaka reč domaćih, ali i stranih stručnjaka, epidemiologa, infektologa, virusologa, imunologa... pa čak i inženjera!

Profesor Petar Kočović, naime, sa svojim timom saradnika napravio je svojevrstan model praćenja pandemije korona virusa ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu, a pomoću matematike predviđa kada će biti završen ovaj drugi talas kovida-19 po zemljama.

Foto: Printscreen

Petar Kočović

A poslednji proračuni govore da bi kraj ovog drugog talasa ili ako više volite drugog pika prvog talasa u Srbiji, mogao da usledi za mesec dana - oko 11. septembra.

Ovo je prilično ohrabrujuće pošto su raniji podaci najavljivali završetak za 21. septembar.

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 država. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - objasnio je ranije Kočović.

Po najnovijim proračunima, drugi talas u Hrvatskoj bi trebalo da se završi 18. septembra, u Crnoj Gori dva dana kasnije, u BiH 7. oktobra, u Severnoj Makedoniji 16. novembra, a u Bugarskoj poslednjeg novembarskog dana.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!