UGOVORENI IZNOS RADOVA JE 12,4 MILIONA EVRA: Potpisan Ugovor za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji

Novosti online

26. 04. 2024. u 16:27

MINISTARKA poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor za izgradnju sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji.

УГОВОРЕНИ ИЗНОС РАДОВА ЈЕ 12,4 МИЛИОНА ЕВРА: Потписан Уговор за изградњу система за пречишћавање отпадних вода у Сокобањи

Foto: Vlada Srbije

Kako je rekla Tanasković nakon potpisivanja tog dokumenta, ugovoreni iznos radova je 12,4 miliona evra, od čega EU obezbeđuje 6,3 miliona, a Srbija iz budžeta 6,1 milion evra.

Prema njenim rečima, projekat obuhvata rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju novog postrojenja za preradu otpadnih voda.

Tanasković je naglasila da će realizacija ovog projekta doprineti poboljšanju uslova životne sredine u regionu, ali i smanjenju zagađenja reke Gradašnice i Moravice, kao i Bovanskog jezera koje se nalazi nizvodno, a koje se koristi kao izvor vode za opštinu Aleksinac.

"Na ovaj način će se obezbediti prečišćavanje otpadnih voda za šire područije opštine Sokobanja, a samim tim i puna usklađenost sa relevantnim nacionalnim zakonodavstvom, kao i direktivama EU u ovoj oblasti", rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je prilikom planiranja ovog projekta bilo uzeto u obzir i to da je Sokobanja važan turistički centar, pa je planiran kapacitet prerade otpadnih voda 22.000 ekvivalent stanovnika, a to obuhvata pik turističke sezone.

Tanasković je podsetila i da je programom "Skok u budućnost -Srbija 2027" predviđena izgradnja 1.108 kilometara kanalizacione mreže i 32 postrojenja za preradu otpadnih voda.

Prema njenim rečima, planirani cilj tog programa je da 2026. godine u 35 jedinica lokalnih samouprava  bude sa preko 80 odsto pokrivenosti kanalizacionom mrežom i izgrađenim postrojenjima.

Projekat "Izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštini Sokobanja", kako je rekla ministarka, finansira se iz IPA 2020 programa na osnovu Finansijskog sporazuma potpisanog između Evropske komisije i Vlade Srbije.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je nakon potpisivanja da je Sokobanja opština koja je poznata po bogatim, prirodno lekovitim termomineralnim izvorima i gasu, ali i čistom planinskom vazduhu i blagoj kontinentalnoj klimi što sve doprinosi njenoj popularnosti u Srbiji i šire.

"U Sokobaniji, kao i bilo gde drugde, da bi turizam napredovao, nisu potrebni samo slikoviti pejzaži i istorijska mesta, već je neophodna posvećenost brizi o životnoj sredini i infrastruktura koja obezbeđuje dobrobit i posetilaca i lokalnog stanovništva", rekao je on.

Prema rečima Žiofrea, ovaj projekat u Sokobanji za koji je danas potpisan ugovor, nije prva investicija EU u ovaj sektor, već postoji duga istorija podrške koju EU pruža Srbiji u rešavanju problema prečišćavanja otpadnih voda.

"EU pokazuje svoju posvećenost da podrži Srbiju da postane zelenija i zdravija i u poslednjih 15 godina uložili smo 582 miliona evra u zaštitu životne sredine ovde u Srbiji", rekao je on.

    (Kraj) svd/lol

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)