NAJBOLJI STUČNJACI SVETSKOG RANGA STIŽU U SRBIJU: Tim stranih lekara izvodi operacije u našoj zemlji

Novosti online

02. 04. 2024. u 16:01

U SRBIJU će i tokom aprila, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), doći više inostranih stručnjaka, među kojima i italijanski kardiohirurg Alesandro Đamberti.

НАЈБОЉИ СТУЧЊАЦИ СВЕТСКОГ РАНГА СТИЖУ У СРБИЈУ:  Тим страних лекара изводи операције у нашој земљи

Dr Igor Milošević u operacionoj sali foto UKC RS

RFZO je saopštio da će u periodu od 7. do 10. aprila, italijanski kardiohirurg  Đamberti, zajedno sa srpskim timom kardiohirurga izvoditi kompleksne hiruške intervencije urođenih srčanih mana na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje“.  

Đamberti je direktor centra za urođene srčane mane u bolnici „San Donato“ u Milanu, a na Institutu „Dedinje“ operisaće osam odraslih pacijenata, kažu iz fonda.

Ističu da je, takođe tokom aprila, u planu finansiranje i organizacija dolaska kardiohirurga dr Viktora Tsanga iz londonske „Great Ormond Street Hospital for Children“, u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, radi izvođenja kompleksnih hirurških intervencija kod dvoje dece. 

- Planira se i dolazak tima lekara iz iste bolnice koji je sastavljen od najboljih stručnjaka svetskog ranga, dr Nikos Kesaris, dečji transplant hirurg; dr Janis Lokopulos, adultni transplant hirurg; i dr Jelena Stojanović nefrolog, a radi nastavka unapređenja dečijeg programa transplantacija bubrega sa živih donora u Srbiji, kada će biti urađene još dve transplantacije u Univerzitetskoj dečjoj klinici, saopštio je fond.

Kako su objasnili, u cilju realizacije dolaska stručnjaka Fond je pokrio troškove smeštaja, puta, dobijanja licence za rad od Lekarske komore i honorara doktora. 

- Inače, troškovi lečenja bi u ovom slučaju bili desetostruko skuplji kada bi se pacijenti uputili u inostranstvo, naglašeno je u saopštenju. 

Posebno ističu da je RFZO u periodu od  2017. do 2024. godine, odobrio i finansirao angažovanje tri inostrana zdravstvena stručnjaka, kardiohirurga iz Italije, Mađarske i SAD, za izvođenje operacija komleksnih urođenih srčanih mana u IKVB „Dedinje“, kojom prilikom je uspešno operisano 47 odraslih osiguranih lica.

- Na ovaj način je našim osiguranicima umesto upućivanja na lečenje u inostranstvo, obezbeđeno lečenje u Srbiji, što je za njih mnogo pogodnije, a takođe  omogućava sticanje novih znanja domaćih stručnjaka, zaključuju iz RFZO-a. 

BONUS VIDEO: VATROGASCI SE BORE SA VATRENOM STIHIJOM: Dramatični snimci kod Prijepolja, požar sve bliži kućama


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMRO GLUMAC IZ OTPISANIH: Danas sahranjen u tajnosti - tiho, bez pompe