"NOVOSTIMA" SRETENJSKI ORDEN: U Predsedništvu dodela državnih priznanja: Vučelić - Mislimo i pišemo na ćirilici

Lj. Begenišić

15. 02. 2024. u 07:09

POVODOM Dana državnosti Srbije - Sretenja, predsednik Aleksandar Vučić, odlikovao je "Večernje novosti" Sretenjskim ordenom prvog stepena.

НОВОСТИМА СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН: У Председништву додела државних признања: Вучелић - Мислимо и пишемо на ћирилици

Foto P. Milošević

Naš list je jedna od institucija koje su dobile ovo visoko priznanje, a predsednik je odlikovanja dodelio pojedincima i institucijama iz različi - tih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života. Odličja će biti uručena danas, na Sretenje u 18 časova na državnoj svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Da je ovo priznanje velika čast za naš list, poručio je Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

- Pedantan i objektivan hroničar naše zbilje, čuvar pravih vrednosti iz prošlosti, borac protiv prekrajanja istorije, ali i svojevrsni svetionik ka budućnosti. Ovo su, sublimirano, drugi rekli o nama, čestitajući "Večernjim novostima" sedam decenija postojanja, što smo obelež i l i 16. oktobra prošle godine. Šta mi imamo da kažemo, čitali ste, čitate i čitaćete... Tokom 70 godina, što je jedan ozbiljan ljudski vek, trudili smo se da oslonjeni na ramena predaka, jer se tako sve bolje vidi, radimo najbolje da sačuvamo i njihov i obraz naših potomaka. Vučelić je naveo i da je bilo mnogo pravih i iznuđenih izazova, bilo je i posrtanja, bezbroj svetlih trenutaka, a sve deleći sudbinu naroda i države. - I sve to vreme radili smo i radimo ono što najbolje znamo - mislimo i pišemo na ćirilici - kaže Vučelić.

Milorad Vučelić, Foto D. Milovanović

- Ne obazirući se na "savremene tokove" i svesno rizikujući da nas kreatori takve lažne vodilje proglase "nazadnim", izabrali smo svoj put. Pravi, pokazuje vreme. Cenimo druge narode, druge države, jezike... Ali, dičimo se time što svoj narod, državu i jezik volimo najviše.

Prepoznala je to, kaže Vučelić, i naša Srbija. Zato od predsednika Republike Aleksandra Vučića s ponosom primamo njeno najviše, Sretenjsko priznanje. Okitiće se njime sadašnja generacija "Večernjih novosti", ali i sve prethodne koje su deo svog životnog veka utkale u naš list. U ime svih, ali i naših čitalaca: Hvala, Srbijo!

Među dobitnicima priznanja su i mnoge druge ličnosti i institucije iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, ali i iz inostranstva. Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić, akademici Vlada Urošević, Zoran L. Kovačević, Bela Balint i Ninoslav Radovanović, kao akademik iz RS Rajko Kuzmanović, episkop niški Arsenije, igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina.

Ovaj orden, prvog, drugog i trećeg stepena, dobile su i institucije: Letopis Matice srpske, Specijalna bolnica za rehabilitaciju i edukaciju Banja Koviljača, Klinika za ginekologiju i akušerstvo KBC Srbije, KBC Kosovska Mitrovica, Škola za muzičke talente u Ćupriji...

Posthumno, zlatnom Medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", odlikovan je Spomenko Gostić, jedan od najmlađih boraca VRS koji je u 15. godini poginuo 1993.

Foto: prinskrin

Među dobitnicima je i više ličnosti iz Crne Gore. Radomir Uljarević, književnik i kulturni delatnik dobio je Sretenjski orden trećeg stepena, a Marko Kovač, bivši crnogorski ministar pravde Orden srpske zastave drugog stepena.

Odlikovanja su dobile i institucije i pojedinci iz oblasti kulture. Karađorđevu zvezdu poneće glumac Nikola Pejaković i glumica Biljana Čekić, čuvena Dara iz Jasenovca. Dečaci koji su ranjeni na Badnji dan prošle godine u Gotovuši kod Štrpca na Kosmetu, Miloš i Stefan Stojanović, odlikovani su Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", dok je devojčica anđeoskog glasa Pavlina Radovanović, iz Orahovca, odlikovana Karađorđevom zvezdom trećeg stepena.

Među laureatima i stranci

VISOKA državna priznanja Srbije dobili su i stranci. Orden srpske zastave prvog stepena dobila je predsednica Kineskog instituta za međunarodne odnose i nekadašnja amabasadorka u Srbiji Čen Bo. Predsednik Svetskog ekonomskog foruma, Berge Brende, dobiće Orden srpske zastave prvog stepena, a ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina odlikovan je Ordenom srpske zastave prvog stepena. Hari Aleks Rus, ambasador Mađarske pri Savetu Evrope, odlikovan je Ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja