TREBA VIŠE PRAKTIČNOG RADA: Anđela Vuković, učenica osmog razreda OŠ "Danilo Kiš"

B. Borisavljević

16. 02. 2024. u 16:50

NA STEMCO olimpijadi je prvi put učestvovala prošle godine.

ТРЕБА ВИШЕ ПРАКТИЧНОГ РАДА: Анђела Вуковић, ученица осмог разреда ОШ Данило Киш

Foto: Nikola Skenderija

Htela je da testira znanje iz prirodnih nauka. I uspela je. Anđela Vuković, učenica osmog razreda OŠ "Danilo Kiš", osvojila je zlato iz matematike, fizike i hemije, a iz biologije srebro. Još jedno najsajnije odličje pripalo joj je iz matematike, na istom takmičenju u novembru.

U Centru je tek od prošle godine, ali rezultati koje je za tako kratko vreme postigla govore o velikom talentu. Iako je za većinu njenih vršnjaka matematika bauk, Anđela je obožava. Isto je sa fizikom i hemijom. Kaže da joj mnogi ne veruju da se ne sprema za pismene zadatke.

- Uvek sam se pitala kako se postaje naučnik. Nisam znala da Centar postoji, saznala sam od drugarice. Rešila sam da probam i tako je sve krenulo - priča Anđela. - U školi učimo sve bez praktične nastave, pogotovo za prirodne nauke. Jer, na laboratorijskim vežbama bi đaci učili da primene stečeno zannje. Iz hemije ih nikad nismo radili, jer nemamo gde. Iz fizike smo imali vežbe, ali se to učenicima ne objasni na pravi način, pa deci to bude dosadno i suvoparno.

Anđela smatra da treba promeniti sistem rada u školama i uključiti đake u nastavu, da učestvuju, postavljaju pitanja, diskutuju. Mišljenja je da profesori treba da budu kreativniji i učine predavanja zanimljivim, a ne samo da dođu ispredaju lekciju iz knjige i posle traže da se to ponovi pri odgovaranju.

- Ja sam imala sreće da sam imala divnu učiteljicu Marijanu Kljajević, zbog koje sam zavolela matematiku. Sada je to profesorka matematike Ivana Janković kojoj sam neizmerno zahvalna na pripremama za takmičenja. Tu je i podrška razredne Jelene Kalezić i naravno moje porodice, koja je uvek uz mene - kaže Anđela. - Meni drugovi ne verujU da se ne pripremam za pismene iz ovih predmeta. Za ostale učim dan pred odgovaranje ili kontrolni. Najviše učim istoriju i engleski. Meni organizacija nikada nije bila problem, trenirala sam gimnastiku, išla na glumu. Ako vas nešto zanima, uvek će se naći vremena.

Mlada naučnica uporedo sa pripremama za naredno takmičenje, piše rad o sintezi nanočestica, ali se sprema i za polaganje male mature. Planira da upiše Četvrtu ili 14. beogradsku gimnaziju. Iako se već odlučila za nauku, životna želja joj da putuje i obiđe svet. Ne sumnjamo da će to i ostvariti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!