POMOĆ DECI KOJA DAJU NAJBOLJE OD SEBE: Patrijarh Porfirije uručio stipendije studentima i đacima

D.B.M.

26. 12. 2023. u 16:09

PATRIJARH srpski Porfirije uručio je juče 35 stipendija studentima i đacima koji se ističu rezultatima u školovanju, a imaju još najmanje tri brata ili sestre.

ПОМОЋ ДЕЦИ КОЈА ДАЈУ НАЈБОЉЕ ОД СЕБЕ: Патријарх Порфирије уручио стипендије студентима и ђацима

Foto: D. Milovanović

Ovogodišnji fond za stipendije je 6,3 miliona dinara, dok je iznos jedne godišnje stipendije 180.000 dinara.

- Za Srpsku pravoslavnu crkvu je veoma važno da podrži sve ljude bez obzira na to koliko imaju dece, ali smatrali smo da treba da pomogemo roditelje koji su imajući više dece pokazali pouzdanje u sebe i svoje sposobnosti, i poverenje u Boga. Smatrali smo da treba da pomognemo deci iz tih porodica koja se trude i postižu dobre rezultate - rekao je patrijarh u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Stipendije su dodeljene iz fonda Sime Andrejevića Igumanova, koja već godinama pomaže i decu sa KiM.

- Porodica je ambijent u kojem primamo najvažnija pravila života - istakao je patrijarh Porfirije. - Na svet dolazimo sa određenim genetskim materijalom koji nas prati kroz život kao svojevrsni pečat. Nečija genetika je takva da mu sve ide od ruke, dok je drugima za to potreban trud i napor. Bez obzira na genetiku, važan faktor u izgrađivanju onog što jesmo jeste porodica. Najvažnije je da u porodici imamo ljubavi, razumevanja i podrške, kao i da roditelji međusobnu ljubav daruju decu. Osećamo potrebu i dužnost da pomognemo onoj deci koja pokušavaju da daju najbolje od sebe i hoće da uče.

IDEALI I PRAVILA

 

FOND za dodelu stipendija osnovan je prošle godine pri Zadužbini Sime Andrejevića Igumanova, kada je dodeljeno 13 stipendija.

- Ideja je da se stipendisti prate tokom školovanja - naglasio je arhimandrit Danilo Gavranović, upravitelj Zadužbine. - Naš patrijarh je čovek otvorenog srca, a ne čovek forme, tako da pravila dozvoljavaju i onim ljudima koji ne ispunjavaju uslove da se prijave ako im je ideal da postignu ono što su pravila fonda.

U ime dobitnika prisutnima se zahvalila univerzitetska profesorka Jelena Hadžipurić, udovica i majka četvoro dece:

- Hvala vam što ste u ovo teško vreme olakšali naše roditeljsko breme. Kao matematičar kažem: Hvala vam što ste znak plus pretvorili u hrišćanski krst. Nije lako gajiti decu u višečlanim porodicama, ali obećavam da ćemo da nastavimo da ih učimo da koračaju svetosavskim stazama, da postanu uvaženi članovi društva koji će vratiti dug zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!