VETERANIMA NAPOKON ZDRAVSTVENA KNJIŽICA: Ministarka Grujičić, za "Novosti", o ispravljanju nepravde prema učesnicima ratova 1991 - 1999.

B. R.

07. 12. 2023. u 10:58

POSLE četvrt veka ispravljena je ne­pravda prema vetera­nima, učesnicima ratova od 1991. do 1999. godine, koji su izmenom Zakona o zdravstvenom osiguranju, napokon, dobili pravo da na osnovu boračke knjižice ostvare pravo na zdravstve­nu zaštitu.

ВЕТЕРАНИМА НАПОКОН ЗДРАВСТВЕНА КЊИЖИЦА: Министарка Грујичић, за Новости, о исправљању неправде према учесницима ратова 1991 - 1999.

Foto D. Milovanović

Po tom osnovu, kako je za "Novosti" rekla ministarka zdravlja Dani­ca Grujičić, zdravstveno će se osiguravati i njihove porodice.

Prema podacima Mi­nistarstva za rad, za­pošljavanje, boračka i socijalna pitanja, borač­ki status u Srbiji ima 41.513 ljudi. Ne zna se, međutim koliko je njih zdravstveno neosigurano.

- Posebno sam ponosna na izmenu ovog dela zakona o zdravstvenom osiguranju koji se odnosi na veterane - kaže dr Grujičić.

- Posle 25 godina ispravili smo veliku nepravdu prema našim herojima. Uvek su nam puna usta pozivanja na njih, a nekako su izostajale konkretne mere kojima bi dobili mesto u društvu koje su zaslužili. Posled­njih godina se to izmenilo kao i, generalno, priča o njihovim podvizima. Tu posebno mislim na heroje sa Košara i Paštrika, a to potvrđuje i izmena de­la Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ministarka kaže da je ovim izmenama omoguće­no da svi veterani koji ne ostvaraju na drugi način pravo na zdravstveno osi­guranje to mogu da ostvare uz boračke knjižice:

- Na predlog Udruženja veterana dopunili smo ovu izmenu da se zakon odnosi i na njihove porodice. Tako da će pored vete­rana i članovi njihovih porodica imati osnov za zadravstveno osigu­ranje prema boračkoj knjižici.

Naši borci na Košarama, Foto Boško Antić

Ministarka je pozvala sve veterane da preuzmu svoje boračke knjižice u saradnji sa Ministar­stvom za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja. Tada će se, kako je istakla, znati tačan broj onih koji nisu ima­li zdravstveno osigura­nje. Borci koji dosad nisu imali status osiguranika mogli su da računaju samo na zbrinjavanje hitnih sta­nja u javnom zdravstvu, a za sve ostalo "da se snalaze".

- Hitna stanja je uglav­nom pokrivao Urgentni centar, za drugo su morali ili privatno, što je bilo jako teško zbog njihove materijalne situacije, ili su im moje kolege iz­lazile u susret na neki način kad god je to bilo moguće. Zato i kažem da je ovim ispravljena velika nepravda - ukazuje mini­starka Grujičić.

Na pitanje zašto se to­liko čekalo na rešavanje statusa veterana u zdrav­stvenom sistemu, mini­starka kaže da je početkom prošle dekade državu "bilo sramota da govori o njima, da je reč agresija na našu zemlju zamenila intervencija, kao i da je učesnicima ratova stva­ran osećaj krivice što su se borili za svoju zemlju i narod":

- Zatim je prestalo čak i zdravstveno praćenje na­ših vojnika koji su bili na Kosovu i Metohiji, pod izgovorom da nemamo para. Za šta je trebalo da imamo novac ako ne za to.

Tek smo počeli poslednjih godina da nazivamo stvari pravim imenom i da pričamo o podvizima, pogotovo te dece koja su prošla pakao, bra­nili i odbranili narod. To je velika sramota našeg društva.

Zajednička inicijativa

OMOGUĆAVANjE zdravstvenog osiguranja veteranima zajednička je ideja dvoje ministara - prof. dr Danice Grujičić i Nikole Selakovića.

- Ministar Selaković i ja imali smo više sastanaka sa udruženjima veterana i tada je nastala zajednička inicijativa - kaže Grujičićeva.

- Moram da istaknem posebno zalaganje ministra Selakovića za borbu oko statusa veterana i generalno za boračko pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)