ORDEN PREDSEDNIKA RUMUNIJE: Crkva u Grebencu, kod Bele Crkve, dobila visoko nacionalno priznanje

05. 11. 2023. u 12:50

PREDSEDNIK Rumunije Klaus Vermer odlikovao je Rumunsku pravoslavnu parohiju u selu Grebenac, u vojvođanskoj Beloj Crkvi, povodom tri veka postojanja seoske crkve Vaznesenja Gospodnjeg, inače najstarijeg rumunskog pravoslavnog hrama u Vojvodini.

ОРДЕН ПРЕДСЕДНИКА РУМУНИЈЕ: Црква у Гребенцу, код Беле Цркве, добила високо национално признање

Foto: Opština Bela Crkva

Orden za kulturne zasluge dodeljen im je za značajan doprinos očuvanju pravoslavne vere, jezika, duhovnosti, rumunske kulture, etničkog identiteta Rumuna u Srbiji, kao i za značajne zasluge duhovno-kulturnih veza sa Rumunijom.

Ovo visoko nacionalno priznanje uručuo im je generalni konzul Rumunije u Vršcu George Dinu. Nakon toga je usledilo i osvećenje dve spomen-ploče, koje su, pod pokroviteljstvom Departmana za Rumune u rasejanju pri Vladi Rumunije, postavljene u porti, sa obe strane glavnog ulaza u crkvu.

Foto: Opština Bela Crkva

 

-Velika je ovo radost, jer je ovaj gest znak prijateljstva između nas i većinskog srpskog naroda. Ovo je oličenje naših dobrosusedskih i bratskih veza, naše opredeljenosti da zajedno idemo putem dobra i uzajamne pomoći. Svi živimo pod istim krovom i to je Božji blagoslov – rekao je episkop Jeronim, episkop rumunske episkopije Dačija-Feliks.

Crkva u Grebencu sagrađena je 1722. i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. U saradnji Opštine Bela Crkva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, lane je, pred obeležavanje velikog jubileja, bio restauriran deo ikonostasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)