VAKCINE PROTIV GRIPA STIGLE U SRBIJU: Poznato kada bi trebalo da budu dostupne u svim domovima zdravlja

Novosti online

26. 09. 2023. u 09:20

DIREKTORKA Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da su vakcine protiv gripa stigle u Srbiju i da će tokom sledeće nedelje biti dostupne u svim domovima zdravlja. Istakla je i da će do kraja godine biti objavljena nova lista inovativnih lekova.

ВАКЦИНЕ ПРОТИВ ГРИПА СТИГЛЕ У СРБИЈУ: Познато када би требало да буду доступне у свим домовима здравља

Foto: Z. G.

Sanja Radojević Škodrić navodi da su vakcine protiv gripa juče stigle u Srbiju i da se radi o četvorovalentnim vakcinama proizvođača "Abot" iz SAD.

- Ukupan broj doza koji smo kupili je 364.500, od toga su najveći broj četvorovalentne, a 20.000 su 'Torlakove' trovalentne vakcine. Vakcina će sada biti distribuirana zavodima za javno zdravlje i tokom sledeće nedelje će biti u svim domovima zdravlja - rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za RTS.

Istakla je da će stručnjaci reći kada je najbolje vreme da se građani vakcinišu protiv gripa, ali da je važno da je vakcina dostupna.

Sanja Radojević Škodrić je objasnila i ko ima pravo da se vakciniše protiv gripa o trošku države.

- To su svi stariji od 65 godina, sve trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja, članovi porodice svih onih koji iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da prime vakcinu, kao i svi oni koji su smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima - navela je Radojević Škodrićeva.

Podsetila je da je vakcinacija protiv gripa bila od pomoći tokom pandemije koronavirusa, pošto su, kako je rekla, oni koji su bili vakcinisani protiv gripa imali bolju kliničku sliku kada su oboleli od kovida.

Očekuje se da uskoro bude poznato više informacija, prenosi Telegraf.

BONUS VIDEO: Forum 01. Naša održiva zajednica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)