LAKŠA POTRAGA ZA NESTALIM BEBAMA: Izmenama zakona o nacionalnom DNK registru formira se nova posebna baza podataka

Lj. Begenišić

07. 09. 2023. u 18:12

NA predlog Udruženja "Za istinu i pravdu o nestalim bebama" i državne komisije koja se bavi ovom temom, Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o nacionalnom DNK registru koje podrazumevaju formiranje nove posebne baze u koju će se deponovati DNK profili roditelja ili srodnika koji traže decu za koju sumanjaju da su nestala i dece koja su usvojena, a traže svoje biološke roditelje.

ЛАКША ПОТРАГА ЗА НЕСТАЛИМ БЕБАМА: Изменама закона о националном ДНК регистру формира се нова посебна база података

Foto Tanjug

- Posebna baza će pomoći da se brže i lakše povežu DNK profili roditelja ili srodnika i dece za koju se sumnja da su nestala iz zdravstvenih ustanova, a oni ubuduće neće morati da plaćaju DNK analize - kaže nam Radiša Pavlović, član državne komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji i predsednik UO udruženja "Za istinu i pravdu o nestalim bebama".

On pojašnjava da će DNK uzorke koje daju majke ili očevi i nova zajednička baza povezati u prvom stepenu srodstva.

Pavlović pojašnjava da je do sada postojala jedna nacionalna baza za sve građane, ali je komisija koja se bavi nestalim bebama tražila još pre tri godine da se formira posebna baza samo za slučajeve nestale dece. To je sada urađeno kroz zakonske izmene, iz Vlade je saopšteno da se takva baza formira zbog obaveza koje proizlaze iz Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, kako bi se ispunila obaveza naše zemlje iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Jovanović protiv Srbije".

Iz Vlade su istakli i da se ključne izmene ovog propisa tiču preciziranja baza DNK profila u Registru, odnosno njihovih zbirki koje će obezbediti bolju preglednost nacionalnog DNK registra i adekvatno razvrstavanje podataka prema kategorijama lica u krivičnom postupku (osumnjičeni, optuženi, osuđeni i oštećeni), što predstavlja i dodatno usklađivanje sa propisima koji uređuju zaštitu podataka o ličnosti - istakli su u Vladi.

Izmenama Zakona formiraju se i dve nove zbirke DNK profila koje se odnose na postupke sprečavanja i zaštite od pretnji nacionalnoj i javnoj bezbednosti u kontekstu borbe protiv terorizma.

Akreditacija laboratorija

Zakonskim izmenama uvodi se obaveza akreditacije za DNK laboratorije koje po naredbi suda veštače u krivičnom postupku, u skladu sa odgovarajućim međunarodnim standardom i u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona. Akreditacija ovih laboratorija doprinela bi većoj preciznosti podataka koji se koriste kao dokaz u krivičnom postupku i unose u nacionalni DNK Registar. Istovremeno, akreditacija DNK laboratorija u skladu je sa preporukama evropskih eksperata i Evropske mreže forenzičkih instituta - ENFSI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)