RAZBILI SU FIZIKU I DONELI PET MEDALJA: Veliki uspeh gimnazijalaca iz Srbije na Svetskoj olimpijadi iz fizike u Japanu

Lj.B.

21. 07. 2023. u 07:56

DVE ovogodišnje svetske olimpijade u Japanu - matematička i fizička - za srpske đake bile su veoma plodne. Sa pet bronzanih medalja iz Zemlje izlazećeg sunca vratili su se mladi srpski fizičari, a pre njih četiri odličja - jedno srebrno i tri bronzana kao i dve pohvale - osvojili su mladi matematičari.

РАЗБИЛИ СУ ФИЗИКУ И ДОНЕЛИ ПЕТ МЕДАЉА: Велики успех гимназијалаца из Србије на Светској олимпијади из физике у Јапану

privatna arhiva

Medalje na Olimpijadi iz fizike na kojoj je bilo 398 učesnika iz 84 zemlje sveta - osvojili su: Vuk Hip i Đorđe Parojčić, učenici beogradske Matematičke gimnazije, zatim Tadija Jelesijević iz Gimnazije u Kruševcu, Sava Todorović iz kragujevačke gimnazije i Tadej Ristić, učenik Računarske gimnazije.

Oni su, kako nam kažu, u ovoj dalekoj zemlji u kojoj su boravili devet dana - doživeli divno iskustvo, ali i uvideli ogromne razlike u načinu života u Srbije i na dalekom istoku.

- Doživeli smo kulturološki šok - bilo je prvo što nam je rekao "bronzani" Sava Todorović, maturant Prve kragujevačke gimnazije koga smo "uhvatili" dan pred odlazak na zasluženi odmor na crnogorsko primorje.

"Matematika bez granica" donela 12 medalja

Učenici Matematičke gimnazije učestvovali su i ove školske godine na takmičenju "Matematika bez granica" a u finalu takmičenja koje je održano u Bugarskoj, učestvovalo je 12 učenika gimnazije. Poseban uspeh ostvarila je Mina Mijatović, učenica trećeg razreda, koja je proglašena za pobednika ovogodišnjeg ciklusa, kao najuspešniji takmičar. Mina Mijatović i Vojislav Andrić osvojili su zlatne medalje sa maksimalnim brojem poena. Zlatna odličja osvojili su i Novak Despotović, Vojin Bojić, Una Vujadinović, Anja Tešević, Vanja Jelovac i Jovan Stojadinović. Srebrne medalje osvojili su Marko Trajković i Jovan Mihailović, a bronzane Nebojša Đačić i Đorđe Šekarić.

Sava je imao zahtevan početak ovog leta, osim što je pre nekoliko dana učestvovao na Olimpijadi u Japanu za koju valja učiti satima i satima, on je u junu upisao i Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Na pitanje u čemu se toliko razlikuje Japan od njegove Šumadije, kroz smeh kaže:

- Najpre hrana, nema hleba i nema mesa, jedu samo rižu i povrće, bilo smo gotovo stalno gladni, a "spasili" smo se kada smo otkrili indijski restoran u kome ima hleba, mesa, karija...

Takođe, za Tokio kaže da je ogroman grad, ljudi izgledaju kao da su u prolazu, ali je okolina ovog megapolisa koju su obišli u okviru izleta tokom takmičenja - izuzetno lepa.

A kada je reč o takmičenju, za Savu tu nije bilo iznenađenja. Takmičili su se iz tri oblasti - relativistika, matematički deo fizike tj. statistika, i hidrostatika, imali su pet sati da reše zatake. Isto toliko trajao je takmičarski deo u kome su radili eksperiment, a teme su bile - magnetizam i optika.

privatna arhiva

Sava Todorović, dobitnik bronzane medalje

U njegovoj Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, koja "traje" 190 godina i najstarija je srpska gimnazija južno od Save i Dunava - ponosni su na Savin uspeh.

- On je jako vredan, mnogo radi, a njegov talenat za fiziku i matematiku neguje se od prvog razreda osnovne škole - kaže za "Novosti" direktorka Slavica Marković. - Ovo je veliki uspeh i jako važno za školu. Direktorka podseća da je Sava bio i na evropskoj fizičkoj Olimpijadi u Hanoveru gde je, takođe, osvojio bronzu.

Pre svetske Olmpijade u Japanu, održana je Evropska olimpijada u Hanoveru u Nemačkoj, na kojoj su osvajači medalja iz Japana, takođe, dobili odličja - Vuk Hip je osvojio zlatnu medalju, a Tadija Jelesijević i Sava Todorović bronzanu.

A na Nordijsko-baltičkoj olimpijadi iz fizike u Talinu u Estoniji, Vuk Hip je osvojio specijalnu nagradu, kao apsolutni pobednik olimpijade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)