ZNAČAJ DEKARBONIZACIJE

Promo

19. 07. 2023. u 10:00

DEKARBONIZACIJA je proces smanjenja ili eliminisanja emisije ugljenika iz određenog procesa ili sektora privrede, predstavlja jedan od pet stubova Zelene agende, deo Zelenog dogovora i sastavni je deo planova Evropske komisije za sprečavanje klimatskih promena i očuvanje životne sredine.

ЗНАЧАЈ ДЕКАРБОНИЗАЦИЈЕ

Foto: Promo

Ako želimo da izbegnemo najgore posledice klimatskih promena, moramo da smanjimo emisije gasova staklene bašte što je više moguće. Stručnjaci procenjuju da planeta treba da postigne neto nulte emisije do 2050. godine da bi imala bilo kakve šanse da zadrži globalno zagrevanje na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, što zahteva usku saradnju svih zainteresovanih strana – najpre države i privrede.

Proces dekarbonizacije privrede podrazumeva smanjenje emisije gasova staklene bašte, što se može uraditi na više načina, ali obično uključuje prelazak na čistije/obnovljive izvore energije ili usvajanje energetski efikasnije prakse.

U novoj, održivoj, ekonomiji, od kompanija se očekuje da sprovode proces dekarbonizacije, kako bi  unapredile poslovne prakse koje nisu u skladu sa ciljevima održivosti. Dekarbonizacija može uključivati promene u tehnologiji, ponašanju ili politici, sa krajnjim ciljem da se smanji emisija ugljenika i preduzmu neophodni koraci za ograničavanje globalnog zagrevanja.

Što više koristimo metode dekarbonizacije da smanjimo globalne emisije gasova staklene bašte, veća je verovatnoća da ćemo moći da se zaštitimo od nepoželjnih efekata klimatskih promena.

Šta energetska tranzicija znači u praksi i kako je kompanije sprovode?

Kada je Srbija u pitanju, u kompaniji NIS navode da energetska tranzicija za njih nije novina i da je sprovode već godinama.

NIS je krajem maja objavio 13. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu pod simboličnim sloganom „Naša održiva zajednica“. NIS svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, a među ovim ciljevima su i oni koji se tiču zaštite životne sredine i pružanja doprinosa zaustavljanju klimatskih promena.

Pre svega, NIS je u poslednjih 10 godina smanjio emisije zagađujućih materija u vazduh za čak 90 odsto. Projekti iz ove oblasti realizovani su u svim segmentima poslovanja, a najviše u Rafineriji nafte Pančevo, koja je prvi energetski objekat u Srbiji koji je dobio integrisanu IPPC dozvolu, što znači da su svi proizvodni procesi usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim ekološkim standardima.

Pored toga, NIS je na naftnim i gasnim poljima u Srbiji izgradio mini elektrane u kojima se kaptažni gas koji se ranije spaljivao na baklji sada koristi za proizvodnju električne i toplotne energije. Takođe, NIS doprinosi dekarbonizaciji i kroz realizaciju projekta utiskivanja izdvojenog ugljen-dioksida u ležišta, čime se dodatno smanjuju emisije gasova.

U nameri da dodatno diverzifikuje poslovanje i ubrza energetsku tranziciju, kompanija NIS je prošle godine formirala Blok „Energetika”.

U 2022. godini rad je započela i TE-TO Pančevo, prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa kao ekološki prihvatljivijeg goriva.

Sprovodeći svoju zelenu agendu, NIS je počeo i ugradnju solarnih panela na benzinskim stanicama u našoj zemlji. Do sada je ovaj projekat realizovan na 15 stanica za snabdevanje gorivom. Upotrebom solarnih panela ukupna ušteda u nabavci električne energije iznosiće oko 600 MWh na godišnjem nivou, dok se smanjenje emisije ugljen-dioksida procenjuje na više od 600 tona godišnje.

Pored toga, kompanija veliku pažnju posvećuje i energetskoj efikasnosti, tako da je NIS od 2012. do 2022. godine ostvario ukupno povećanje energetske efikasnosti za 33 odsto, što takođe doprinosi racionalnijoj upotrebi resursa i zaštiti životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave