NOVA AMBALAŽA NEĆE UTICATI NA RAD: Humanitarno udruženje „Čepom do osmeha“ o promeni na zatvaračima plastičnih flaša

Lj.P.

08. 07. 2023. u 14:12

USLED pojave novog, inovativnog oblika ambalaže na tržištu, gde su čepovi pričvršćeni za flašu, iz novosadskog Udruženja „Čepom do osmeha“, poručuju da to neće uticati na njihovu misiju, da sakupljanjem i recikliranjem plastičnih čepova, čuvaju životnu okolinu i ujedno pomažu onima kojima je pomoć potrebna.

НОВА АМБАЛАЖА НЕЋЕ УТИЦАТИ НА РАД: Хуманитарно удружење „Чепом до осмеха“ о промени на затварачима пластичних флаша

FOTO: Čepom do osmeha

U ovom udruženju ističu da su od osnivanja 2012. godine ukazivali na problem otpadnog plastičnog čepa, koji je „simbol“ mikroplastike, štetan za životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

- Uhvatili smo se u koštac sa tim problemom i kroz inovativne ekološke radionice i ekokaravane edukovali smo 200.000 dece i mladih o opasnostima zagađenja – predočava Vanja Petković, doktorand nauke zaštitne životne sredine i predsednik udruženja „čepom do osmeha“. - Volonteri, njih 7.000 širom Srbije učestvuju u akcijama sakupljanja čepova i sakupili smo više od 1.000 tona. Ono što je našoj akciji dalo dodatnu vrednost i snažnu motivaciju jeste da smo sredstvima od reciklaže obezbedili n74 pomagala za decu sa smetnjama u razvoju, kao i prva dva kombinovana igrališta za decu u Srbiji. Istovremeno, zaposlili smo 12 osoba iz ranjivih grupa.

Uz dosadašnji višegodišnji napor, inicijativu prepoznatu u nagradi kao „Pokretači promena“ i „Najbolja dugoročna akcija“, udruženje, kako navode, raduje što su direktno uticali na deo novuh propisa EU, koja je jođš u maju 2018. godine usvojila direktovu koja predviđa način postupanja sa plastičnim proizvodima za jednokratnu upotebu, odnosno njihovu ponovnu upotrebu kroz cirkularnu ekonomiju. Predviđeno je da proizvođači imaju obavezu da u celosti prilagode dizajn ambalaže do decembra 2024. godine, odnosno da čep bude pričvršćen za ambalažu.

- Ovo neće uticati na rad udruženja – navodi Petkovićeva. - Samo daje još veću obavezu našoj armiji ekoheroja koja će nastaviti da što više reciklira. Ukoliko se odvaja čep, on će zajedno sa flašom otići na reciklažu. Svakako, uvođenjem depozitnog sisrtema u Srbiji, taj izazov će u velikoj meri biti rešen. Dok do toga ne dođe, nastavite dsa odvajate čep i da nečiji život bude lep. Građani imaju mogućnost kao i do sada da ga odlože na više od 30.000 lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)