NAJVIŠE STRADALI PUTEVI: Poplave u kraljevačkom kraju pričinile štetu od 590 miliona dinara

G. ĆIROVIĆ

23. 06. 2023. u 19:22

PREMA preliminarnim izveštajima o elementarnim nepogodama koji su dostavljeni i Vladi Srbije, majska i junska poplava u kraljevačkom kraju pričinile su ukupnu štetu od oko 590 miliona dinara!

НАЈВИШЕ СТРАДАЛИ ПУТЕВИ: Поплаве у краљевачком крају причиниле штету од 590 милиона динара

G.Šljivić

Najviše je, kao i prilikom prethodnih sličnih elementarnih nepogoda tokom minule decenije, stradala lokalna saobraćajna infrastruktura na kojoj se šteta, posledice i potrebe procenjuju na oko 450 miliona dinara.

G.Šljivić

 

- Uz urušavanje mosta preko Muisine reke u Adranima na Ibarskoj magistrali, oštećeno je više od 10 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva, 18 kilometara kanala kao sastavnih delova saobraćajne infrastrukture, četiri mosta i 16 prelaza preko vodotokova drugog reda, a registrovano je i 14 klizišta ili odrona na putevima. Posledice na infrastrukturi, u odnosu na celokupnu štetu, iznose od 75 do 80 odsto – sumira preliminarne cifre Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave.

G.Šljivić

Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu

U periodu od 26. maja do 17. juna, tokom dva poplavna talasa i izlivanja bujičnih vodotokova drugog reda, oštećenja u stambenom sektoru evidentirana su na 150 objekata.

- Ti objekti su u većini slučajeva lakše oštećeni, odnosno u njih je voda samo prodrla bez izazivanja konstruktivnih oštećenja, a urušavanja nije bilo. U procenjenu štetu od 73 miliona dinara uračunata je i potreba sanacije klizišta na ukupno osam lokacija – dodaje Maksimović. - Do 7. jula građani mogu do prijave štetu na šalteru Gradske uprave, nakon čega će stručna komisija izaći na teren i proceniti kategoriju oštećenja.

G.Šljivić

 

Prema njegovim rečima, šteta na privrednim objektima iznosi osam miliiona dinara, iako je verovatno još veća zbog privremenog prekida proizvodnje i ograničenog poslovanja.

G.Šljivić

 

Uz to, na oko 400 hektara poljoprivrednog zemljišta u kraljevačkom kraju došlo je do značajnijeg zadržavanja vode što je pričinilo štetu od 60 miliona dinara, računajući i uticaj na poljoprivredne kulture, smanjenje prinosa i kvaliteta.

G.Šljivić

 

- Upoređujući podatke o šteti prilikom pollava iz 2014., 2016. i 2019. ipak su ove cifre u konačnom zbiru deset puta manje – naglasio je Maksimović dodajući da predstoji i uruđenje vodotokova i smanje rizika od bujičnij izlivanja u Gledićkom kraju, kao i u slivu Roćevičke reke gde taj posao zahteva angažman nadležnih republičkih institicija i susednih opština.

KATEGORIJE OŠTEĆENjA

- Za prvu kategoriju oštećenja stambenih objekata predviđeno je 200.000 dinara, za drugu 300.000, za treću 400.000 dinara i one se smatraju lakšim kategorijama, odnosno gde nije bilo konstruktivnog urušavanja. Četvrta i peta kategorija zahtevaju teže građevinske intevencije i za četvrtu je predviđeno pola milijarde dinara, a za petu 800.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona