STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA VISOK NIVO UV ZRAČENJA: Cela Srbija je "u crvenom", narednih dana budite posebno oprezni

Novosti online

20. 06. 2023. u 10:11

U SRBIJI će danas biti sunčano i toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U Srbiji će danas, prema RHMZ-u, stepen UV zračenja biti vrlo visok u većini mesta u Srbiji.

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ НА ВИСОК НИВО УВ ЗРАЧЕЊА: Цела Србија је у црвеном, наредних дана будите посебно опрезни

Novosti

Najviši stepen UV zračenja biće u Kruševcu, Leskovcu i Prištini (9), dok će na Paliću, na Kopaoniku, u Novom Sadu i Peći biti najniži (7). U ostatku Srbije stepen UV zračenja biće 8.

UV indeksa ima 11, do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

U slučaju visokog UV indeksa potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Foto: Printskrin/rhmz

Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom), prenosi Informer.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

BONUS VIDEO: TISA CVETALA U NEDELjU: Retki insekt se pojavio iznad vode i odigrao svoj ljubavni ples

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)