"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Šta sve donose predložene izmene Zakona o strancima u našoj zemlji

V. Crnjanski Spasojević

22. 05. 2023. u 18:50

PRIVREMENI boravak u Srbiji ubuduće će biti moguć do tri godine, umesto do godinu dana, uz produženje za isti vremenski period. Takođe, osnov za sticanje stalnog nastanjenja biće srpsko poreklo do četvrtog kolena unazad. Ovo su samo neke novine predloženih izmena i dopuna Zakona o strancima, koje su prošle Vladu i očekuje se da se do leta nađu pred poslanicima.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ:  Шта све доносе предложене измене Закона о странцима у нашој земљи

Foto Milena Anđela

Predlog podrazumeva i objedinjavanje radne i boravišne dozvole, što će omogućiti bolji pristup tržištu rada. Dakle, strani državljani će u jedinstvenom postupku, pred jednim državnim organom - MUP, ostvariti istovremeno i pravo na privremeni boravak i na rad, pošto se izvrše potrebne provere. Do sada su prvo morali da regulišu privremeni boravak, da bi aplicirali za radnu dozvolu.

Jedinstvena dozvola izdavaće se po ubrzanoj proceduri, u roku od 15 dana od dostavljanja zahteva. Zahtev će moći da podnese ne samo stranac, već i poslodavac za stranog radnika, ili lice koje jedan ili više stranih radnika ovlasti. Ova dozvola biće biometrijska.

Računa se da u Srbiji trenutno boravi i radi više desetina hiljada stranaca. Najviše je Rusa, čiji se broj menja, ali ni u jednom trenutku nije manji od pedesetak hiljada. Tu su i Kinezi, kojih ima desetak hiljada, pa državljani Turske, Indije, Bangladeša i Kube, a od početka godine povećan je broj i državljana Nemačke i Italije. Kako saznajemo, među Nemcima ima dosta ljudi našeg porekla sa nemačkim državljanstvom, koji rade u Srbiji. Ostatak su nemački i italijanski menadžeri i direktori, koji privremeno borave zbog svojih ovdašnjih kompanija.

Za sve ove ljude i članove njihovih porodica, izmenjeni Zakon o strancima biće dragocen.

- Ovaj predlog predstavlja korak napred kada je u pitanju dolazak kvalitetne i kvalifikovane radne snage - kaže za "Novosti" Ivan Brkljač iz "Tačke povratka". - Osnažiće se domaće tržište rada, posebno u oblastima gde nemamo dovoljno naše radne snage. U pitanju su poslovi u oblasti građevinarstva, zatim uslužnih delatnosti, naročito ugostitelji i dostavljači, zatim poslovi prevoza...

Prema rečima Brkljača, stalni boravak ubuduće će biti moguć za osobe koje imaju srpsko poreklo četiri kolena unazad. To, konkretno, znači da ukoliko se nekom npr. prababa svojevremeno izjasnila kao Srpkinja, iako je živela u inostranstvu, njeno praunuče imaće uslova da traži stalni boravak ovde.

Pravo na privremeni boravak dobiće i, danas vrlo popularna, kategorija digitalnih nomada (IT stručnjaka koji mogu da rade iz bilo koje zemlje u svetu). Bliži uslovi biće regulisani podzakonskim aktima.

- Ceo postupak pribavljanja boravišne dozvole biće digitalizovan - objašnjava Brkljač.

Stalno nastanjenje odobravaće se i strancu koji u Srbiji boravi neprekidno tri godine, a ne pet, kao do sada, na osnovu odobrenja privremenog boravka. Odobriće se i onome ko boravi neprekidno duže od tri godine po osnovu odobrenog prava na azil.

Zainteresovani će preko jedinstvenog, javno dostupnog, veb-portala na internetu, podnositi elektronski zahteve za izdavanje vize, odobrenje privremenog boravka, izdavanje jedinstvene dozvole i stalno nastanjenje. Portal će na jednom mestu sadržati i sve informacije vezane za ulazak, boravak i rad stranaca u Srbiji.

- Rukovodeći se interesom Vlade da je neophodno uspostaviti konkurentno tržište rada i stvaranje povoljnijih uslova za privrednike, gde se bez velikih administrativnih prepreka omogućava lakši i efikasniji način rešavanja statusnih pitanja stranaca koji dolaze na rad, bez odlaska na "šalter" u prostorije MUP, predloženim izmenama Zakona omogućiće se unapređenje i podizanje poslovnog, ali i sveobuhvatnog imidža Srbije u regionu i svetu - navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Studenti, naučnici, novinari...

VELIKI broj stranaca imaće pravo na rad i bez izdavanja jedinstvene dozvole za privremeni boravak i rad. Tu spadaju stranci kojima je odobren privremeni boravak po osnovu spajanja porodice sa državljaninom Srbije, zatim oni kojima je privremeni boravak odobren po osnovu posedovanja nepokretnosti, studiranja, naučnoistraživačkog rada, kao i strani novinari, eksperti angažovani na projektima u državnim organima Srbije, verski službenici, stranci - žrtve trgovine ljudima itd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini