SMENA SUNCA I PLJUSKOVA: Prognoza meteorologa za početak juna nije onakva kakvu smo priželjkivali

Novosti online

20. 05. 2023. u 17:26

PREMA prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplo. Posle podne u brdsko-planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti tek ponegde je moguća kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

СМЕНА СУНЦА И ПЉУСКОВА: Прогноза метеоролога за почетак јуна није онаква какву смо прижељкивали

Foto: Profimedia/Ilustracija

Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni. Temperatura će se kretati od 15 do 26 stepeni.

Biometeorološka prognoza sa subotu i nedelju

Povoljna biometeorološka situacija za većinu hronično obolelih i osetljivih osoba. Izvestan oprez se savetuje srčanim bolesnicima, kao i astmatičarima u jutarnjm satima. Opreznost se preporučuje svim učesnicima u saobraćaju.

Očekivana biometeorološka situacija u nedelju relativno povoljno će uticati na većinu hroničnih bolesnika. Izvesna opreznost se i dalje savetuje osobama sa srčanim oboljenjima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolje i promenljivog raspoloženja.

Čubrilo najavio nastavak nestabilnosti

Prema prognozi meteorologa Marka Čubrila, narednih dana biće toplije u odnosu na protekli period ali bez visokih temperature uz nastavak povremenih nestabilnosti.

U subotu ređa pojava pljuskova i to uglavnom nad brdsko-planinskim i istočnim delom regiona, dok su u nedelju i ponedeljak češći pljuskovi mogući nad većim delom regiona. Vetar će za vikend biti istočni i jugoistočni, u košavskom području povremeno umeren. Dnevni maksimum od +18 do +26 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka. Najmanje nestabilnosti duž obale Jadrana ge će uglavnom preovlađivati suvo

Ponedeljak naredne nedelje takođe nestabilan uz lokalne pljuskove, dok bi u utorak trebalo biti stabilnije.

U drugom delu nedelje bi se uz razvijanje visinskog ciklona nad istokom Evrope atmosfera ponovo destabilizovala te bi uz češću pojavu pljuskova bilo i malo svežije uz maksimume koji bi se posle četvrtka kretali od +15 do +22 stepena Celzijusa.

U ovom momentu postoji određene verovatnoće da će početkom juna uslediti manje otopljenje, ali po opštim dugoročnim, parametrima verovatno će to biti kratkotrajno.

Nema velikih opasnosti od poplava

Nema velikih opasnosti od poplava u Srbiji istakao je meteorolog Goran Mihajlović. On je naveo da iako je stanje sa poplavama u Evropi i okolnim zemljama Srbije kritično, u samoj Srbiji nivo vode nije zabrinjavajući, ali je važno da se situacija prati.

Mihajlović ističe da se u narednom periodu očekuje toplo, ali i dalje nestabilno vreme, dok bi jun mesec bio u prosečnim temperaturnim vrednostima.

- Kiša je stala i sledi kratkotrajna stabilizacija, u većini mesta biće bez padavina. Temperatura će ići od 21 do 26 stepeni. Sutra ima prostora za sasvim retku pojavu lokalnih pljuskova u brdsko planinskim predelima. Tokom naredne sedmice i do kraja meseca sledi nam karakter nestabilnog vremena, maksimalna temperatura između 22 i 26, ali sa čestom pojavom pljuskova sa grmljavinom - kaže meteorolog Mijajlović.

(Blic)

BONUS VIDEO: HEROJI IZ KOSOVSKOG POMORAVLjA STIGLI U NIŠ: Doček tera suze na oči

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!