KAKO JE NJEGOŠ UKAZIVAO NA PRIRODU MLEČANA: Politikolog Danilo Koprivica o Veneciji, umirućem svetskom gradu (VIDEO)

J. S.

16. 05. 2023. u 23:50

NAVODEĆI kako ništa nije slučajno, a imajući u vidu tragedije koje su našu zemlju nedavno zadesile , politikolog Danilo Koprivica ovu tribinu posvetio je „jedinom umirućem svetskom gradu, toliko vezanom za pojam smrti" – Veneciji.

КАКО ЈЕ ЊЕГОШ УКАЗИВАО НА ПРИРОДУ МЛЕЧАНА: Политиколог Данило Копривица о Венецији,  умирућем светском граду (ВИДЕО)

KCNS

On ističe kako „Venecijanska komisija o svemu ima stav, ali ne i o referendumskom zahtevu građana Venecije", budući da ni rezultati neformalnog referenduma a ni hiljadu i sto godina duga istorija Venecijanske republike nisu bili dovoljni da Rim konačno usvoji zahteve njenih građana kada je u pitanju samostalnost. Priča o Veneciji priča je o laguni i njenim ostrvima od kojih svako čuva svoje mitove i legende. Koprivica podseća na istorijske napomene analizirane u predavanju „Dosije Italija", dodatno ističući podatke vezane za geografiju, istoriju i demografiju same Venecije.

Čitava tribina o Veneciji premrežena je stihovima iz „Gorskog vijenca" u kojima je Njegoš ukazivao na prirodu Mlečana i njihove teritorije. Priču iz odeljka „Lepe žene prolaze kroz rad" Koprivica posvećuje Veroniki Franko, odnosno, venecijanskim kurtizanama, objašnjavajući specifičnosti vezane za njihov poziv tokom 16. veka.

Priča o kurtizanama povod je i za progovaranje o đavolu, koji je na interesantan način obeležio i život kompozitora Đuzepea Tartinija, kome je nečastivi u snu odsvirao sonatu kasnije nazvanu „Đavolji triler", a koja je i proslavila ovog umetnika. Sirevi, vina i specifične poslastice neizostavan su deo predavanja Danila Koprivice, kao i zaključni odeljak u kom su razmotrene težnje venecijanske iredente, ali i savremeni trenutak gde su obrazovanje i pristojna hrana luksuz, za razliku od jeftinog pristupanja rijalitijima i kladionicama.

Predavanje Danila Koprivice „Dosije Venecija"  može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)