SVETI KRALJ MILUTIN I MANASTIR GRAČANICA: Promocija knjige o kralju Milutinu u Gračanici

D. Z.

03. 05. 2023. u 07:15

U GRAČANIČKOM Domu kulture večeras će biti održana promocija knjige „Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ autora Rada Bulajića.Kako ističu iz ove ustanove kulture, kralj Milutin je jedan od najvažnijih vladara srpske istorije, ne samo srednjovekovnog njenog razdoblja.

СВЕТИ КРАЉ МИЛУТИН И МАНАСТИР ГРАЧАНИЦА: Промоција књиге о краљу Милутину у Грачаници

FOTO DOM KULTURE GRAČANICA

Tokom svoje dugotrajne vladavine (1282-1321), mudrom politikom, čvrstim opredeljenjem za pravoslavnu veru, neprevaziđenim zadužbinarstvom i stvaranjem novog središta srpske države i srpskog naroda na prostorima od Kosova i Metohije do Skopske i Vranjske kotline iz osnova je promenio tok srpske države.

A manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici zauzima posebno mesto u zadužbinarstvu kralja Milutina ali i u istoriji srpske srednjovekovne umetnosti po svom arhitektonskom rešenju, živopisu i kompoziciji.

Ona je jedan od najreprezentativnijih spomenika kulture srpskog srednjeg veka-itiču iz Doma kulture u Gračanici i dodaju da će na promociji večeras u 20.00 sati govoriti mrs Nikola Spajić, Aleksandar Gudžić istoričar i autor Rade Bulajić,

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)