SAOBRAĆAJNI POLICAJAC ĆE MOĆI DA VAM "PROGLEDA KROZ PRSTE" Prekršaj vam se prašta samo ako ispunjavate jedan uslov

Novosti Onlajn

02. 05. 2023. u 11:15

NOVI Zakon o bezbednosti saobraćaja će omogućiti da vam saobraćajni policajac može "oprostiti" prekršaj, a evo u kojim slučajevima će to važiti.

САОБРАЋАЈНИ ПОЛИЦАЈАЦ ЋЕ МОЋИ ДА ВАМ ПРОГЛЕДА КРОЗ ПРСТЕ Прекршај вам се прашта само ако испуњавате један услов

Foto: P. Milošević

- Ukoliko predlog zakona bude usvojen, ovlašćeno službeno lice u neposrednoj kontroli saobraćaja pod određenim uslovima moći će da izda upozorenje učesniku u saobraćaju, odnosno odustati od procesuiranja određenih prekršaja. Međutim, ovo ovlašćenje primenjivaće se samo za lakše prekršaje, za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu i kojima se ne ugrožava direktno bezbednost saobraćaja - objašnjava za portal Polovni automobili načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, a prenosi 021.

Dakle, postojaće situacije kada će policajac moći da nam "progleda kroz prste".

Ali, postoji još jedan bitan uslov, a to je da ne spadate u kategoriju kažnjavanih vozača.

- Konkretno, vozač koji je počinio prekršaj može proći sa upozorenjem, ali samo ukoliko u prethodne dve godine nije bio kažnjavan, naravno iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Takođe, upozorenje se može izdati samo jednom i o tome će se voditi evidencija - pojašnjava načelnik Lakićević.

Upozorenje će moći da se dobije za deo prekršaja iz članova 333 i 334 Zakona, za koje je propisana fiksna novčana kazna od 5.000 i 3.000 dinara.

Dakle, reč je mahom o administrativnim prekršajima, poput isteka vozačke dozvole, ali i nekim kao što su vožnja danju bez upaljenih svetala, vožnja žutom trakom.

U svakom slučaju, dobro je znati da će se uvesti mogućnost izdavanja upozorenja vozačima, koji su inače savesni i koji se ponašaju odgovorno prema drugima.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nezgoda na delu Ibarske magistrale

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima