"SRPSKA ŠINDLEROVA LISTA" 10 DANA U NARODNOM MUZEJU: Spisak 5.800 dece koje je spasla Diana Budisavljević pred očima javnosti

V.C.

25. 04. 2023. u 15:22

AUTENTIČNI spisak dela srpske dece spasene iz hrvatskih logora, u drugoj polovini 1942. godine, zahvaljujući akciji Diane Budisavljević i njenih saradnika, biće izložen od srede, 26. aprila, u podne, pa u narednih deset dana, u atrijumu Narodnog muzeja Srbije.

СРПСКА ШИНДЛЕРОВА ЛИСТА 10 ДАНА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Списак 5.800 деце које је спасла Диана Будисављевић пред очима јавности

Foto: Zoran Jovanovic

Spisak je odnedavno u posedu Muzeja žrtava genocida, a od petka, otkada je ova vest objavljena, mediji u regionu i Zapadnoj Evropi izveštavaju o tome da je Muzej, nakon više od 80 godina, došao do, kako je nazivaju, "srpske Šindlerove liste".

Foto Arhiva

Diana Budisavljević


U pitanju je originalni spisak koji sadrži podatke o bezmalo 5.800 srpske spasene dece, koje je Diana Budisavljević preuzela iz Doma za gluhonijemu dijecu u Zagrebu, 1942. godine.
- Usled ogromnog interesovanja javnosti i medija, Muzej žrtava gencoida je odlučio da taj prvorazredno vredan artefakt privremeno izloži u Narodnom muzeju - saopštavaju iz Muzeja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)