KOJI BROJ CIPELA NOSI, ŠTA JE SANJAO KAO MALI Šta sve buduće mame mogu da saznaju o donorima spermatozoida, a evo koja stvar im je presudna

Novosti onlajn

12. 04. 2023. u 08:34

NAJVEĆA isporuka doniranog materijala za vantelesnu oplodnju stiže u Narodni front.

КОЈИ БРОЈ ЦИПЕЛА НОСИ, ШТА ЈЕ САЊАО КАО МАЛИ Шта све будуће маме могу да сазнају о донорима сперматозоида, а ево која ствар им је пресудна

Foto Shutterstock

Buduće porodilje dobijaju detaljne informacije o genetici donora, mogu da čuju kakav mu je glas, da vide kakav mu je rukopis, fotografiju iz njegovog detinjstva. Uvozimo reprodukcione ćelije iz četiri zemlje, a samo Danska daje sve ove informacije.

U Narodnom frontu čuvaju se zamrznute jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni na temperaturi od minus 196 stepeni.

Koliko je tu potencijalnih beba – nemoguće je znati, kažu lekari, ali buduće mame, za čiju oplodnju genetski materijal stiže iz danske banke, mogu da dobiju sve informacije o donoru, čak i šta je sanjao kada je bio mali, koji broj cipela nosi, da li je pušač, koja mu je omiljena boja ili automobil. Spisak je dug i zanimljiv.

- Pacijenti se interesuju, oni žele što više podataka da dobiju. Možete dobiti podatke o obrazovanju donora, interesovanjima, hobijima, imate slike iz detinjstva, rukom pisanu poruku, glasovnu poruku, podatke o koeficijentu emocionalne ličnosti, ceo spisak pitanja i odgovora, podatke o njegovom porodičnom stablu, roditeljima, da li je oženjen, ima li decu - navodi klinički embriolog "Narodnog fronta" dr Ana Jeremić.

Ipak, koliko god ovakve informacije bile interesantne, doktorima su najvažnije one o zdravstvenom stanju, porodičnoj istoriji bolesti i psihološkoj proceni. DNK donora testira se na razne zarazne bolesti: HIV, hepatitis, ali i genetske, između ostalog i na spinalnu mišićnu atrofiju.

- Koliko su ta testiranja detaljna govori podatak da 73 odsto žena u ovoj banci ne dođe do finalnog koraka, upravo zbog svih ovih prethodnih kriterijuma, a oko 80 odsto muškaraca ne dođe takođe do finalnog koraka, već samo 20 odsto, jer su kriterijumi zaista rigorozni - ističe dr Ana Jeremić.

Već tri i po godine u Srbiji postoji Nacionalna banka reproduktivnog materijala, ali je problem to što nema donora. Do sada je samo pet muškaraca doniralo spermatozoide, a nijedna žena nije dala jajne ćelije. Prve donirane jajne ćelije iz inostranstva stigle su u decembru, dobilo ih je šest žena, a trenutno je 800 parova i žena bez partnera prijavljeno za vantelesnu oplodnju na taj način.

BONUS VIDEO: PRVI NIŠLIJA ROĐEN JUTROS U 5 SATI - Gradonačelnica obišla porodilje

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!