ZA BOLJI POLOŽAJ TRUDNICA PREDUZETNICA: Održan sastanak u Ministarstvu zdravlja

B.B.

17. 03. 2023. u 11:52

"OD pomoćnice ministarke smo dobili uveravanje da postoji volja Ministarstva zdravlja, kao i celokupnog državnog vrha da se položaj trudnica preduzetnica unapredi. Na sastanku je dogovoreno da udruženje "Mame su zakon" dodatno dostavi finansijsku analizu primene izmene ovog dela Zakona o zdravstvenom osiguranju kako bi se dalje preduzele aktivnosti usmerene ka Ministarstvu finansija, saopšteno iz udruženja "Mame su zakon" posle sastanka u Ministarstvu zdravlja.

ЗА БОЉИ ПОЛОЖАЈ ТРУДНИЦА ПРЕДУЗЕТНИЦА: Одржан састанак у Министарству здравља

Foto N. Živanović

Ovo je drugi sastanak na kojem je tema bio položaj trudnica preduzetnica koje žele da ostave posao aktivnim dok koriste pravo na trudničko bolovanje. Predsednica udruženja Tatjana Macura sastala se danas sa pomoćnicom ministarke zdravlja, Slađanom Đukić, posebnim savetnikom, Nemanjom Nedeljkovićem i pravnikom Dušanom Davidovićem.

- Takođe, pomoćnica ministarke nas je informisala o tome da je u toku pisanje Nacrta predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, velikog sistemog zakona koji, pored onoga što je predmet našeg interesovanja, treba da uredi i nekadruga otvorena pitanja koje je nedavno najavila i predsednica Vlade, Ana Brnabić - stoji u saopštenju.

- Zahtev "Mame su zakon" je da se unese izmena u pomenuti zakona takva da trudnicama preduzetnicama koje žele da im posao ostane aktivan omogućiti isplatu nadoknade tokom trudničkog bolovanja u iznosu od 100 odsto. Sadašnjim zakonskim rešenjem nadoknada se isplaćuje u iznosu od 50 odsto, uz obavezu da preduzetnica imenuje poslovođu.

Ovo pitanje je otvoreno u okviru kampanje "Preduzetnica mora biti zdrava!" iza koje, pored "Mame su zakon", stoji i organizacija CRTA uz finansijsku podršku Evropskeunije. Predlog zakona o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju nalazi u skupštinskoj proceduri od novembra prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju