NAJSLAVNIJI HARAMBAŠA HERCEGOVINE JE PREMINUO KOD TRSTENIKA: Imao je čak 70 godina kada se prijavio kao dobrovoljac da oslobodi Srbiju!

S.BABOVIĆ

10. 04. 2023. u 12:27

KAKAV je junački život imao pomalo svojeglavi Pero Tunguz (1840-1919), slavni hajdučki harambaša, koji je kao jedan od vođa srpskih ustanika u Hercegovini pokazao neviđenu hrabrost, dobro se zna, ali manje je poznato da je preminuo u Trsteniku posle napornog vojevanja za Srbiju.

НАЈСЛАВНИЈИ ХАРАМБАША ХЕРЦЕГОВИНЕ ЈЕ ПРЕМИНУО КОД ТРСТЕНИКА: Имао је чак 70 година када се пријавио као добровољац да ослободи Србију!

Foto: "Vikipedija"

Ni to što je imao 70 godina nije ga sprečilo da se prijavi kao dobrovoljac u Velikom radu, da učestvuje u proboju Solunskog fronta i da se bori za oslobođenje Srbije od Austrougarske jednako neustrašivo kao što se borio kada je pukla Nevenjiska puška.

Pretpostavlja se da je poslednjih pet godina proveo u Srbiji, već kao stari serdar, a da je došao ili na poziv bivšeg saborca Save Čuturila ili kao dobrovljac. Za njim su u Trstenik stigli i njegovi sinovi, pokazuje istraživanje Bibliteke Jefimija u Trsteniku.

- Dušan Perović Tunguz (1887-1923), konjički podoficir, bio je na službi u Trsteniku kao policijski pisar kada se 16. februara 1919. godine oženio Todorom, udovom Đurđa Đurkovića mesara iz Trstenika - navodi se u trsteničkom delu biografije Pere Tunguza. - Njegova braća, prof. dr Radovan Perović Tunguz Nevesinjski (1879-1944), izvesno vreme je živeo kao izbeglica u Trsteniku, a profesor istorije i geografije, Danilo Perović Tunguz (1888-1974), samo je dolazio u goste.

Za dr Radovana vezuje se i priča da je posle oslobođenja, iz nekog razloga u beogradskim novinama napao bogatog trsteničkoh apotekara Svetolika Trajkovića da je okupatoru otkrio grob četničkog vojvode Voje Tankosića, što su brojni čitaoci i Trajković demantovali kasnije.

O poslednjim danima samog serdera Pere malo se zna,osim da je preminuo 18. marta 1919. godine u Trsteniku. Profesor Danilo Perović Tunguz je ocu, hajdučkom harambaši, 60-ih godina 20. veka podigao na Morinama Spomen-obeležje – krst sa spomen-pločom. Spomenik je obnovljen pre osam godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna