NEOBIČNA METEOROLOŠKA POJAVA JUTROS U SRBIJI: Ovo se ne sreće tako često

Novosti online

31. 03. 2023. u 08:24

OVO jutro u Srbiji i u Beogradu osvanulo je oblačno, ali i relativno toplo, a u delovima zemlje osim slabe kiše, prisutan je i pesak iz Sahare.

НЕОБИЧНА МЕТЕОРОЛОШКА ПОЈАВА ЈУТРОС У СРБИЈИ: Ово се не среће тако често

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

U toku prethodne večeri, severozapadne predele Srbije zahvatila je oblačnost sa slabom kišom i ovaj sistem tokom noći premeštao se preko severa Srbije i Beograda i takođe i ovim predelima donosio slabu kišu. Ovog jutra slaba kiša pada samo još u Beogradu i na severoistoku Srbije.

Nad Srbijom preovladava i izraženo jugozapadno visinsko strujanje, koje osim što sa severa Afrike donosi toplu vazdušnu masu, do našeg područja donosi i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Nije reč o velikoj kolčini peska, ali o dovoljnoj da slaba kiša koja ovog jutra pada sadrži te čestice, a što će biti vidljivo nakon prestanka padavina i to uglavnom na vozilima.

U ostalim predelima Srbije potpuno je suvo.

Vrlo brzo očekuje se prestanak slabe kiše, pa će danas u svim predelima biti promenljivo oblačno i toplo, uz pojačan jugozapadni vetar.

Ovog jutra najtoplije je u Beogradu sa 13°C, a maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 18 do 23°C, u Beogradu oko 20°C.

Znatno jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom zahvatiće Srbiju u noći ka suboti i to prvo severne, a do subote ujutro i ostale predele. Kako će vetar biti u skretanju na severozapadni, ne očekuje se pesak iz Sahare, jer će severozapadno strujanje pročistiti atmosferu od peska nad našim područjem.

(SD)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri