POZDRAVNI GOVOR: Novi predsednik SANU Zoran Knežević se obratio nakon stupanja na čelo Akademije

Lj.B.

30. 03. 2023. u 16:24

Fizičar Zoran Knežević novi je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti. Za njega je glasalo 75 akademika, dok je njegov protivkandidat kompozitor Svetislav Božić dobio poverenje 33 akademika. Na glasanju za predsednika bilo je šest nevažećih listića.

ПОЗДРАВНИ ГОВОР: Нови председник САНУ Зоран Кнежевић се обратио након ступања на чело Академије

Zoran Knežević

Za potpredsednika za prirodne nauke izbaran je fizičar Zoran Popović koji je dobio 71 glas, a njegov protivkandidat Miodrag Mateljević osvojio je 36 glasova, a bilo je i sedam nevažećih listića. Novi potpredsednik za društveno-humanističe nauke je Miodrag Marković kome je poverenje dao 71 akademik, a njegov protivkandidat Slavenko Terzić dobio je 35 glasova, nevažećih listića bilo je osam. Novi generalni sekretar SANU je lekar Nebojša Lalić sa osvojena 62 glasa, dok je Dušila Lečić Toševski koja se, takođe, "takmičila" za ovu funkciju osvojila 50 glasova, uz dva nevažeća glasačka listića.

Rezultate glasanja pročitala je Jasmina Grković Mejdžor koja je bila predsednica Izborne komisije, i navela da je Izborna komisija konstatovala da Akademija ima 93 redovnih i 31. dopisnog člana, a glasalo je 114 akademika.

Knežević je, nakon što je izabran, rekao da je za njega stupanje na čelo SANU posebno emotivan trenutak.

- Obavezama prilazim s dužnim pošovanjem i odgovornošću, s nadom da ću se uz vašu pomoć uspešno nositi sa svakodnevnim izazovima - poručio je Knežević. - Svestan sam da mi posao neće biti lak, niti jednostavan, vremena su uvek teška i složena, pa valja imati i strpljena i mudrosti da im se prilagodimo da vodimo SANU ka mirnim vodama, do sigurnih luka. Knežević je rekao i da će biti spreman da podrži sve konstruktivne sugestije.

- Kako bismo našu Akademiju vodili ka sigurnim lukama, učiniću sve što je u mojoj moći da obezbedim kontinuitet sa prethodnim periodom - istakao je novi predsednik akademije.

Upitan o ulozi SANU oko tzv. Kosova, Knežević je rekao da dnevna politika nije prostor delovanja Akademije, koja je"učinila važne, velike napore da neka pitanja odgovori".

On je podsetio da je SANU imala važan međunarodni skup o pravnom aspektu secesije i da vode računa o kulturnom nasleđu.

- Što se tiče dnevne politike - postala je suviše ozbiljan posao da bi se njome bavili ljudi koji nisu političari, kao mi u Akademiji. Politika, političarima. Mi ćemo da pomognemo koliko treba i koliko nas pozovu - naveo je Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu