SAMO PET ŽENA NA ČELU FAKULTETA: Rasprava o učešću nežnijeg pola u ruvođenju univerzitetom

Lj.B.

09. 03. 2023. u 11:52

OD ukupnog broja studenata Univerziteta u Beogradu 54 odsto su žene, one su 53 odsto nastavnika i čak 63 odsto istraživača našeg Univerziteta, a dominantne su u administrativnom i tehničkom sektoru gde ih je čak 70 odsto. Trebalo bi, međutim, detaljno da analiziramo ono što se dešava posle studija, posebno u upravljačkom delu, jer od 31 fakulteta imamo samo 5 žena dekana, dok je situacija bolja na institutima, gde je od 11 instituta 8 žena na poziciji direktora, što je čak 85%”. Ovo je, povodom Dana žena rekao na dijalogu sa studentkinjama u Vladi Srbije, rekao rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić.

САМО ПЕТ ЖЕНА НА ЧЕЛУ ФАКУЛТЕТА: Расправа о учешћу нежнијег пола у рувођењу универзитетом

Univerzitet u Beogradu

Predstavnice studenata iz cele Srbije organizovale su u Vladi Srbije četvrti dijalog povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena u znak podrške svim devojkama, predstavnicama studenata, koje su se izborile za pozicije na svojim univerzitetima i fakultetima u ime koleginica koje čine večinu na svim nivoima studija. Teme dijaloga bile su položaj studentkinja na tradicionalno “muškim” fakultetima, rodna ravnopravnost na univerzitetima i njen institucionalni oblik i inicijative ženske solidarnosti na fakultetima.

Skup je otvorila predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije SKONUS Margareta Smiljanić, a Univerzitet u Beogradu predstavljale su studentkinja prorektorka Ana Grčić i predsednica Studentskog parlamenta Ana Ćurić.

Studentkinjama se obratila državna sekretarka u Ministarstvu prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović, koja je istakla podršku države u osnaživanju žena u akademskoj zajednici.

Prorektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Zorica Vujić iznela je detaljnije podatke o zastupljenosti žena na UB, uz napomenu da iako je na prvom nivou statistika ohrabrujuća, još uvek nije prevaziđen jaz između muškaraca i žena u pogledu akademske karijere i unapređenja.

Prorektorka je podsetila da je 2019. godine na Univerzitetu usvojen Plan za postizanje rodne ravnopravnosti, kojim se UB obavezao da će na ovom planu sprovoditi sve neophodne aktivnosti, što se danas čini kroz sve institucionalne i proceduralne mehanizme. Rektor Đokić i državna sekretarka Dukić Mijatović uručili su zahvalnice studentkinjama koje su se najviše istakle u aktivnostima u vezi sa rodnom ravnopravnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati