PO NJEMU SE ZVALA NAJPOZNATIJA ULICA U KRUŠEVCU: NJegova rodna kuća je danas mali muzej na periferiji (FOTO)

S.BABOVIĆ

24. 02. 2023. u 15:10

IAKO se već duže od 15 godina najpoznatija ulica u Kruševcu zove Majke Jugovića, gotovo svi Kruševljani još uvek je zovu „Zakićeva“.

ПО ЊЕМУ СЕ ЗВАЛА НАЈПОЗНАТИЈА УЛИЦА У КРУШЕВЦУ: Његова родна кућа је данас мали музеј на периферији (ФОТО)

Foto:S.Babović

Ime je dobila po nekada slavljenom narodnom heroju Drugog svetskog raza, Miliju Zakiću,koji je verovatno ranjen 20.februara,1942.godine, dok se za godišnjicu njegove smrti uzima 23.februar.

Po Zakiću se ranije zvala i Mesna zajednica, današnja-Malo Golovode, kao i industrija „Trajal“, koja je Zakićevo ime nosila od 1953.godine.Ime ovog heroja sada nosi samo Udruženje penzionera,čije je sedište preko puta Zakićeve porodične kuće.

U njoj više niko ne živi.Danas je to mali spomen-muzej sa dve odvojene prostorije: jednoj je nekoliko fotografija iz najranije mladosti i dečaštva, porodične fotografije sa suprugom Nadom,a u drugoj prostoriji izložena su foto-sećanja i otkucan istorijat Zakićevih saboraca iz Rasinskog partizanskog odreda.

Ključeve od kućice čuvaju članovi Udruženja penzionera „Miloje Zakić“.Za „Novosti“ pričaju da je Miloje poticao iz skromne,siromašne porodice,da je bio inteligentan dečak,odličan đak. Čitao je po noći,uz petrolejku,a dok je kasnije bio pitomac u Pirotehničkoj školi, podučavao je decu iz imućnijih porodica.

Zapisano je da je član KPJ postao 23.maja 1935.godine,da je isteran iz „Obilićeva“, kako se ranije zvala moćna vojna industrija pre nego da ponese njegovo ime, kao i da je više puta hapšen,isleđivan,posebno nakon učešća u anftifašističkim demonstracijama u Čehoslovačkoj.

U istorijskim iztvorima spominje se da se Zakić „priključio NOB-u 22.jula,1941.godine u okviru Rasinskog partizanskog odreda, a da je kao komandat tog odreda porušio deo železničke pruge Niš-Stalać“. Predvodio je napad na žandarmerijsku stanicu u Dedini, dok u Velikom Šiljegovcu napada „kumunikacije“.Na kraju, delovanje „seli“ na teritorije Toplice, sarađujući sa tamošnjim partizanskim odredom. U tom kraju je i ubijen.

Potomci Miloja Zakića su se odselili za Beograd 50-ih godina prošlog veka. Porodična kuća je od 2019.godine u zvaničnoj ponudi Turističke organizacije grada Kruševca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave