NEMAMO MI DECU ZA GAŽENJE: Roditelji maloletnika nastradalih u saobraćaju predali juče zahtev ministarki Kisić za izmenu Zakona

V. N.

21. 02. 2023. u 08:29

GRUPA od 12 roditelja dece koja su poginula na pešačkim prelazima sastala se juče sa ministarkom za brigu o porodici Darijom Kisić, kojoj su preneli zahteve za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja i Krivičnog zakonika, kako bi počinioci teških krivičnih dela u saobraćaju bili strože kažnjeni.

НЕМАМО МИ ДЕЦУ ЗА ГАЖЕЊЕ: Родитељи малолетника настрадалих у саобраћају предали јуче захтев министарки Кисић за измену Закона

Pritvor da se produži do okončanja krivičnog postupka, Foto D. Milovanović

Ministarka Kisić im je obećala punu podršku za zahteve koje su predali.

Vera Janković, majka 12-godišnje Nikoline, poginule u Kragujevcu 1. januara, izjavila je da su se roditelji okupili kako se takve tragedije više ne bi ponovile.

- Revoltirani smo zato što su kazne za ubice dece u saobraćaju sramotne i blage, ili nula meseci ili 17 meseci, ili tri godine, i to u zatvorima otvorenog tipa. To znači da imaju godišnji odmor, slobodne vikende i da imaju pravo da posle dve trećine kazne izađu na slobodu. Pričamo o godinu i po, dve zatvora, a naše dece nema i naše porodice su uništene - rekla je Jankovićeva.

Roditelji traže i da vozači koji počine teško krivično delo umesto dosadašnjih 48 sati, u pritvoru budu do okončanja krivičnog postupka, i da se kazna zatvora za agresivnu vožnju sa smrtnim ishodom poveća sa 15 na 30 godina.

- Takvi zakoni postoje u Evropskoj uniji, konkretno u skandinavskim zemljama. U Srbiji je svake godine sve više poginulih u saobraćajnim nesrećama. Pravosuđe i sudska praksa više su na strani ubice nego na strani porodica, što je ponižavajuće i poražavajuće za porodice poginule dece. Za ubistvo jelena van sezone lova dobijete tri godine zatvora, za ubice dece dobijete otvoreni tip zatvora, 17 meseci u slučaju Ernada Bakana, što je sramota - rekla je Vera Janković.

Ministarka Kisić obećala podršku, Foto Tanjug

Bogdan Gavrilović iz Vlasotinca poginuo je kao biciklista pored puta. Njegov otac Aleksandar Gavrilović kaže da momak koji je udario njegovog sina nije dobio ni dana pritvora.

- To se desilo 13. septembra, 16. je preminuo, a nama je 5. januara tužilac iz Leskovca javio da je predmet arhiviran i da niko nije kriv, što je velika sramota, ponižavajuće i poražavajuće - rekao je Aleksandar Gavrilović.

Jelena Tasić, majka nastradale 11-godišnje Nađe iz Šilova kod Lebana, ispričala je da je njena ćerka nastradala u zoni škole prošle godine u martu, krećući se van kolovoza zemljanom bankinom.

- Jedanaest meseci je prošlo od Nađine smrti. Svaki dan kad idem na njen grob srećem čoveka koji je vozio. Poslednje obećanje našoj deci bilo je da ćemo se boriti da niko više ne doživi takvu sudbinu. Mi nemamo decu za gaženje, imamo jasne ciljeve za koje se borimo - rekla je Jelena Tasić.

Sigurnost najmlađih - prioritet

MINISTARKA Kisić roditeljima dece nastradale u saobraćaju izjavila je iskreno saučešće i izrazila poštovanje prema njihovoj snazi da se, pored tuge i bola, posvete cilju da više nijedno dete ne strada u saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo. Ona je istakla da je najveći prioritet svih institucija Srbije sigurnost dece i njihovo bezbedno odrastanje i da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u tom smislu, zajedno sa nadležnim ministarstvima, razgovarati o tome kako da se ovo pitanje dodatno unapredi. Roditelji su zatražili i sastanke sa ministrima saobraćaja, pravde, unutrašnjih poslova i predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)